ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Всичко, което трябва да знаете за пърхота, който полепва по скалпа

Ако не сте сигурни как да се справите с пърхота, ние имаме отговорите. Прочетете по-нататък, за да научите всичко, което трябва да знаете за пърхот, който полепва по скалпа и себорейния дерматит.

Всичко, което трябва да знаете за пърхота, който полепва по скалпа

Вярно или невярно: има само един вид пърхот

НЕВЯРНОПърхотът се дефинира в две основни категории: сух пърхот и мазен пърхот води до образуването на плътни, мазни, жълтеникави люспи по скалпа, докато сухият пърхот (pityriasis capitis) е с по-фина и по-лека структура. Докато сухият пърхот пада лесно от скалпа, мазният пърхот се отлага по повърхността на скалпа, а люспите постепенно се натрупват една върху друга, което придава омазнен вид на косъма в корените.

Вярно или невярно: само мазната коса страда от пърхот

НЕВЯРНО Докато мазният пърхот (известен също като прилепнал пърхот) е резултат от излишното производство на мазнини, пърхотът може и действително засяга всички видове коси, дължини и текстури, от мазна до суха коса. Недоброто измиване на шампоан или други стилизиращи продукти от косата може да причини пърхот, затова, ако забележите сиви или белезникави люспи, когато сресвате косата си с гребен или четка, внимателно изплакнете косата следващия път, когато се къпете.

Вярно или невярно: пърхот = мръсна коса

Пърхотът може да се дължи на редица фактори, включително хормони, начин на хранене, генетична предразположеност, стрес или реакции към определени химикали и съставки. Както бе споменато по-горе, прекомерното миене на косата може да предизвика сух пърхот, ако не изплаквате правилно. От друга страна, мазният пърхот е резултат от излишния себум, образуван от скалпа - това може да се случи независимо от навиците Ви за миене на косата. Ако сте загрижени за чистотата на Вашата коса, ексфолирането на скалпа  може да помогне за премахване на излишния себум и кожни клетки за чист скалп, който е по-добре подготвен за противопърхотна терапия.

go to top