ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Суперхраните: факти и митове

Когато става въпрос за тенденции в храненето лесно можем да се объркаме от прекалено много противоречаща си и непроверена информация. Ние ще ви запознаем с фактите и митовете при суперхраните, с помощта на експертни мнения и съвети.

Суперхраните: факти и митове

Какво представляват суперхраните?


Като цяло е важно да се спомене, че не съществува официална научна дефиниция относно думата 'суперхрани'. Но експертите разбират термина като отнасящ се към храни, богати на антиоксиданти, полифеноли и други съставки с противостареещо действие, които имат положителен ефект не само върху кожата, но и върху цялостното здравословно състояние. Но какво прави един вид храна супер, а друг... не толкова? Отговорът: всичко е относително. Съставките, които обикновено са наричани 'супер' или 'чудодейни' храни, съдържат повече витамини и минерали в съотношение с размера и/или енергийната им стойност в сравнение с други подобни храни. Например гуавата има по-високи нива на витамин C в сравнение с портокалите. Кивито пък от друга страна може да не съдържа толкова витамин C, но за сметка на това има изключителни запаси на витамини Е и K, както и високо съдържание на фибри. Други суперхрани с мощно положително действие върху кожата са екстрактът от ферментирал черен чай (още познат като Комбуча), който действа като антигликационен агент за максимално озарен вид, и боровинките - богати на полифеноли и с 9 пъти по-висока концентрация на антиоксиданти от гроздето!

Разбити митове: лимити и ползи


Много проучвания са доказали[1], че храните, богати на антиоксиданти, могат значително да подобрят здравословното ни състояние, но за да разберем потенциалните ползи от суперхраните, трябва по-скоро да мислим за тях като 'супер диети'. Без съмнение никакво количество суперхрани няма да възстанови вредите от нездравословния начин на живот като например тютюнопушене, висока консумация на алкохол, небалансирано хранене и липса на физическа активност. Какъв е ключът да извлечем най-доброто от тези съставки? Ефективността на суперхраните е свързана с количеството, в което ги приемаме, затова разнообразната диета, която се фокусира върху пресни, непреработени храни, е от огромно значение. Не знаем за вас, но на нас ще ни е трудно да изядем 1 килограм боровинки, въпреки ползите на антиоксидантите им. Смесването на тези мощни съставки е най-добрият начин да набавите на тялото си нужните му витамини и минерали, за да функционира ефективно!

Тема:

go to top