ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Вярно или невярно: често срещани митове за пърхота

Има ли по-голяма вероятност жените да страдат от пърхот, в сравнение с мъжете? Възрастта играе ли роля за появата на пърхот върху скалпа? Нека да отсеем фактите от митовете.

Вярно или невярно: често срещани митове за пърхота

Вярно или невярно: жените получават пърхот по-често от мъжете

НЕВЯРНО: Пърхотът е свързан с дисбаланс на микробиома (https://www.youtube.com/watch?v=DylNTHtc48U), който се размножава по-бързо на места с изобилие на себум. Тази комбинация води до мазен пърхот, прилепнал към скалпа под формата на дебели люспи. Изследванията установиха, че като цяло мъжете са по-склонни да страдат от пърхот, отколкото жените[1]. Изследванията също така показват, че някои етнически групи показват по-голяма склонност да имат пърхот, отколкото други. По-специално едно проучване установи, че разпространението на пърхот е между 81-95% при афро-американци, 66-82% при кавказци и 30-42% при китайци.[2] Научете повече за разликата между различните видове пърхот.




Вярно или невярно: Появили ми се веднъж пърхот, винаги ще го имам

ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО: Както знаем, пърхотът се получава в резултат на прекомерни нива на гореописаната гъбичка (маласезия), която се среща по скалпа на почти всеки индивид. В този смисъл пърхотът може да бъде описан като рецидивиращо състояние. Въпреки това, пърхотът може да бъде свързан с нивата на себум по скалпа, така че е по-вероятно състоянието да рецидивира в етапи от живота, когато производството на себум е по-високо от обичайното - например по време на пубертета.

Вярно или невярно: пърхотът се влияе от заобикалящата ни среда

ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО:Въпреки че пърхотът може да засегне всеки във всеки етап от живота му/й, той е свързан и с редица външни фактори. Възрастта, стресът и дори хормоните на тялото могат да повлияят на честота на поява на пърхот. Когато маласезия се комбинира с повишени нива на себум, започват да се образуват мазни люспи. Това на свой ред насърчава клетките на маласезия да се размножават още по-бързо върху скалпа, създавайки порочен кръг. Положението се влошава още повече при скалп с повишено производство на себум (например при тийнейджъри) или при хора, подложени на стрес, който отслабва естествената защита на тялото и ни прави по-податливи на кожни заболявания.

[1] Manuel, F. et al, ‘A New Postulate on Two Stages of Dandruff: A Clinical Perspective’ in International journal of Trichology 3.1 (2011) pp. 3-6 [Accessible at:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3129121/] [1] Borda, L. et al, ‘Seborrheic Dermatitis and Dandruff: A Comprehensive Review’ in Journal of Clinical and Investigative Dermatology 3.2 (2015) 10.13188/2373-1044.1000019. [Достъпно на:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852869/]

Нашите продукти

Шампоан против пърхот за чувствителен скалп

Шампоан против пърхот за чувствителен скалп

go to top