Как да намалите подуването на тялото по време на менопаузата?

Никоя жена не иска да се надуе като балон в резултат на менопаузата. Добрата новина е, че можете да ограничите проблема, като адаптирате режима си.

Водата е най-големият компонент на човешкото тяло, включително 60% до 70% от телесното тегло на здрав, млад индивид. Независимо от менопаузата, стареенето оказва силен ефект върху баланса на течности (1). Един от проблемите, с които жените се сблъскват по време на менопаузата, е подуване на тялото. Какви промени в диетата могат да го намалят?   Диета с високо съдържание на сол може да причини подуване на тялото (2). В много страни средният дневен прием на сол е между 9 и 12 g, докато Световната здравна организация препоръчва максимален прием на 5 g сол на ден (3).

Как можете да намалите приема на сол?

· Не добавяйте сол към ястията по време на приготвяне. Ако се притеснявате за вкуса, проявете креативност! Има изобилие от други вкусни билки и подправки, които могат да овкусят ястието.
· Не слагайте солница на масата.
· Ограничете консумацията на солени закуски (като чипс, крекери, брецели, осолени ядки, осолено фъстъчено масло).
· Изберете продукти с по-ниско съдържание на натрий (като пресни плодове и зеленчуци, пълнозърнести продукти, непреработени храни).
· Избягвайте натриев глутамат - хранителна добавка, използвана в много части на света и в много видове кухня (4).

Ограничена консумация на алкохол

Друг фактор на диетата, който може да бъде от решаващо значение за намаляване на подуването, е алкохолът. Това може да е причина лицето ви да изглежда подуто и подпухнало, а в същото време да се подуе и коремът. Така че намаляването на консумацията на алкохол със сигурност ще намали подуването по време на менопаузата. Ограничаването на консумацията на алкохол ще помогне и срещу напълняване. С около 7 калории в един грам, алкохолът съдържа почти същия брой калории като чистите мазнини (чистата мазнина съдържа 9 калории в един грам). Може и да се шокирате, но чаша вино може да съдържа същия брой калории като четири бисквитки. Халба бира често е калоричният еквивалент на парче пица. Намаляването на приема на алкохол не само ще помогне срещу подуване, но и ще се намали приемът на калории и следователно ще ви е по-лесно да поддържате правилното телесно тегло (5).

Пийте много вода

Не на последно място е важно да пиете по два литра трапезна вода на ден. Причината е проста. Когато приемате недостатъчно количество течности на ден, тялото ви се защитава от дехидратация, като задържа повече вода, което води до подуване. Затова не забравяйте да пиете достатъчно количество вода (6).

ИЗТОЧНИЦИ:

● [1]. Stachenfeld, N. S. (2014). Hormonal Changes During Menopause and the Impact on Fluid Regulation.
● Reproductive Sciences, 21(5), 555–561.
● [2]. Toldrá F, Barat J. Strategies for Salt Reduction in Foods. Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 2012, 4,
● 19-25
● [3]. Dötsch-Klerk, M., PMM Goossens, W., Meijer, G. W., & van het Hof, K. H. (2015). Reducing salt in food; setting
● product-specific criteria aiming at a salt intake of 5 g per day. European Journal of Clinical Nutrition, 69(7), 799–804.
● [4]. http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/salt-reduction
● [5]. https://www.drinkaware.co.uk
● [6]. Brończyk-Puzoń A, Piecha D, Nowak J, Koszowska A, Kulik-Kupka K, Dittfeld A, Zubelewicz-Szkodzińska B.
Guidelines for dietary management of menopausal women with simple obesity. Prz Menopauzalny. 2015 Mar; 14(1): 48–52.

Публикувано

Най-четени

Какви храни трябва да избягвам по време на менопаузата?

Нещата, които никога не са били добри за вас, не са добри за вас и сега! Твърде сладко, твърде солено, прекалено много мазнини – допълнете и вие. Добрата новина е, че да ги избягвате не е от ключово значение, по-доброто решение е да се адаптирате. Нека видим за кои храни става въпрос.

Прочетете повече

Как да поддържам форма по време на менопаузата?

Отрицателните промени, които настъпват по време на менопаузата, се наблюдават в мускулната тъкан. Физическото натоварване се използва като нефармакологична интервенция за предотвратяване и обръщане на споменатите по-горе физиологични ефекти. Ще Ви кажем как да продължите, без да губите кураж.

Прочетете повече

Как да избегнем напълняване по време на менопаузата?

Най-доброто нещо, което можете да направите за защита от напълняване, е да адаптирате диетата си към променящото се тяло. В статията по-долу нашият експерт д-р Агнешка Шмурло предлага осем основни правила, които трябва да следвате, за да избегнете проблеми.

Прочетете повече

Защо не можем да отслабнем по време на менопаузата?

Менопаузата е причина за хормонални промени в женското тяло, които от своя страна могат да доведат до заболявания и неразположения. Едно от тях е наддаването на килограми. Какво се случва с тялото и защо е толкова трудно да отслабнете?

Прочетете повече