Менопауза: какво да правя с вагиналната сухота?

Сега, когато сте в менопауза, изпитвате промени в тялото, например сухота на влагалището: трябва ли това да се лекува или ще спре от само по себе си? Има временни решения, т.нар. фоново лечение. Нека да резюмираме?

Вагиналната сухота само по време на менопауза ли се появява или?

Причините за вагинална сухота варират от физиологични фактори, като хормонални промени или нежелани лекарствени реакции, до емоционални и психологически проблеми като липса на желание или дори тревожност. За щастие, независимо от причината, има решение за вагиналната сухота. Но най-важното е да се говори за това, за да се установи източникът на дискомфорт.

25 до 50% от жените изпитват вагинална сухота по време на менопаузата

Има различни решения: ако се предпише хормонално лечение, то ще помогне при вагинална сухота. Локалните лечения, базирани на естрадиол, като вагинални овули, пръстени или кремове също са ефективни. Ако не се иска или не се препоръчва лечение с естроген, лубрикантите и вагиналните хидрататори могат временно да намалят симптомите. Напоследък се използва витамин Е за подобряване на вагиналната сухота. Тези локални лечения обаче са временни решения и повече нямат ефект, когато пациентът спре да ги използва.

Вагиналната сухота е често срещано и фрустриращо състояние, но има начини за облекчаване на дискомфорта. Ако липсата на естествен лубрикант причинява болезнен секс, не забравяйте да поговорите с Вашия лекар за всички възможни лечения.

ИЗТОЧНИЦИ


1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

Публикувано

Най-четени

Колко често трябва да посещавам моя гинеколог по време на менопаузата?

По време на менопаузата посещенията при гинеколог могат да бъдат по-чести и това е така, защото е възможно да имате повече въпроси, притеснения или да забележите повече промени в тялото си, които да искате да обсъдите със специалист.

Прочетете повече