По-висок ли е рискът от рак на кожата в менопаузата?

С менопаузата, различни части от Вашето тяло стават малко по-уязвими, следователно, те са по-податливи на външни и вътрешни атаки. Разбира се, кожата Ви е на първо място, затова без колебание заложете на слънцезащита.

Клиничните изпитвания разкриват, че пероралната контрацепция и хормоналната терапия по време на менопауза намаляват акнето и стареенето на кожата, докато някои от тях откриват връзка между употребата на перорални контрацептиви и повишен риск от немеланомен рак на кожата. Съветваме Ви да внимавате какво приемате!  

Прости стъпки, които трябва да предприемете за предотвратяване на рак на кожата

С увеличаването на риска от рак (включително рак на кожата) с възрастта, се препоръчва да обърнете по-голямо внимание възможно най-рано. Редовният самостоятелен преглед и дермоскопия в кабинета на Вашия дерматолог осигуряват бърза идентификация и изрязване на подозрителни лезии.

Karolin Kopeć

Това е моментът, в който вдигате телефона си, за да си уговорите час.
Основни рискови фактори за рак на кожата са излагане на слънце, история на слънчеви изгаряния, фамилна анамнеза за рак на кожата и тип кожа.  Както винаги, но сега още повече; препоръчва се да започнете да използвате редовно слънцезащитни продукти с широк спектър и винаги да нанасяте отново. Използвайте продукти със SPF 30-50 на всички открити места, непокрити с дрехи.

Публикувано

Най-четени

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Горещите вълни са едни от многото обезпокояващи симптоми по време на менопауза. В тази статия, Karolina Kopeć, нашият дерматолог, ще обясни основните причини за горещи вълни и ще Ви даде съвети как да се справите с тях.

Прочетете повече

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Признаците при менопаузата всъщност не са едва доловими ... Физическата промяна започва от различни аспекти и ние Ви съветваме да посетите общопрактикуващия си лекар или специалист, за проверка и потвърждение.

Прочетете повече