ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Какви грижи да прилагаме при косопад?

Какво е лечение на косопада? Как работи?

J-F. M.:
Съществуват различни начини, чрез които да се справим с косопада, но не всички от тях дават еднакви резултати.
Преди да започнем лечение, е необходимо да се консултираме със специалист за точна диагностика и за определяне на най-добрата стратегия в зависимост от случая и значителността на косопада.

При най-често срещания случай на алопеция (андрогенна алопеция), са възможи няколко опции, вариращи от хирургично и медикаментозно лечение до козметично решение.

Когато говорим за хирургична процедура, в повечето случай става въпрос за присаждане на коса. Инвазивна и скъпа процедура, която зависи от степента на косопад, която често се осъществява в няколко етапа, за да покрие всички петна по скалпа, за добри резултати.

Друг метод  е PRP (богата на тробмоцити плазма) инжектиране. При тази процедура, хирургът извлича кръвни тромбоцити от пациента (богати на растежни фактори) и след това ги инжектира директно в скалпа. Разултатите могат да варират в зависимост от индивидите и не са сравними с тези на присаждането на коса. PRP инжектиране често се предлага при дифузна алопеция.

За някои видове косопад, по-специално в случай на андрогенна алопеция има две добре познати медикаментозни лечения, които позволяват видим растеж на косата.

Освен това, на пазара има богато разнообразие от лосиони и козметични решения, които съдържат активни и ефикасни съставки. Тези продукти забавят процеса, който води до миниатюризация на космените фоликули и насърчават процесите на възстановяване на косата.

Какви по-точно са тези начини?

J-F. M.: При андрогенната алопеция, която засяга повече от 50% от мъжете по време на техния живот и голям набор от жените в периода на менопауза, има две медикаментозни лечения, които спомагат растежа на косата, въпреки, че някои хора не са възприемчиви. 

Първият вариант е финастеридът, който се приема перорално. Първоначално използван при лечение на рак на простатата, финастеридът е причинявал необичаен страничен ефект, който се е наблюдавал при много от пациентите - поникване на нова коса.
Неговото действие е да подтиска ензима, който активира андрогените - хормоните, причиняващи андрогенна алопеция.

Миноксидилът също позволява растежа на нова коса и неговият ефект също е открит случайно. Създаден за контрол над високото кръвно налягане, с този медикамент се е наблюдавал видим растеж на космите по тялото и скалпа при пациентите. Начинът, по който действа миноксидилът, все още остава неизяснен, и в днес се предписва като локално лечение (нанася се директно върху скалпа).
Израстването на коса се случва от 3 до 6 месеца при двете медикаментозни лечения, но спира от момента, в който пациента прекъсне лечението.

Що се отнася до козметичните процедури, аминексил доказва своята ефикасност. Той противодейства на натрупването и втвърдяването на колаген, по-специално в съединителната обвивка на космения фоликул - явление, наблюдавано при лица, страдащи от алопеция. (вж. Интервю - Биологичните механизми на косопад).

Друга добре позната активна съставка е стемоксидин. Тази молекула стимулира процесите на възстановяване на космените фоликули, имитирайки ефектите от липсата на кислород, което е известно като благоприятно за регенерацията на тъканите като цяло. Съвсем наскоро ресвератролът се комбинира със стемоксидин с цел да предпази космените клетки от оксидативен стрес.

Еднакви ли са леченията при мъжете и жените?

J-F. M.: Не, леченията не са съвсем еднакви.
Финастеридът обиконовено се предписва на мъже.
Миноксидилът, от друга страна, може дабъде предназначен както за мъже, така и за жени, но в различни дози - обикновено 2% при жените и 5% при мъжете. Продуктите, които са на оснавата на активни съставки като аминексил или стемоксидин се предписват и за мъжете, и за жените също. 
Препоръчва се посещението при дерматолог, който ще направи оценка на фамилната анамнеза и начинът на живот или хранене на пациента, за да се открият потенциалните хранителни дефицити.

Съществуват различни начини, чрез които да се справим с косопада, но не всички от тях дават еднакви резултати.