ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Какви са клиничните признаци на косопад?

Как се определя косопада?

J-F. M.: Не съществува един тип косопад, а цяла разновидност.
Без да влизаме в подробности, можем да кажем, че има два основни типа на често срещана алопеция.
Андрогенната алопеция е известна и засяга повече от половината мъже през целия им живот, но също и жени в периода на менопауза. Всъщност тя намалява размера на космените фоликули, а не тяхната загуба.
Друга форма на алопеция, при която косопадът се нарича ефлувиум, е обилна, внезапна и дифузна. Тя включва телогенен и анагенен ефлувиум. Телогенният ефлувиум ускорява естествената фаза на косопад, докато анагенният преждевременно прекъсва фазата на растеж на косата. 

Различни ли са клиничните признаци, свързани с косопад в зависимост от причината (било то хормонална, сезонна и т.н.)?

J-F. M.: Да, има значителни различия във всеки от типовете алопеция.

При пациенти с андрогенна алопеция (косопад, свързан с мъжките хормони), се наблюдава бавна и прогресивна загуба на плътност на косата върху засегнатите участъци на скалпа. Те са различни при жените и мъжете. 

При тежко състояние на алопеция, познато още като алопеция ареата, има признаци на локализирано възпаление и косопадът се появява на петна в размери от няколко сантиметра, които могат да се разпространят по целия скалп.

При дифузната алопеция, независимо дали е във фаза на анаген или телоген, косопадът, се появява равномерно по целия скалп. Често е причинен от хранителен дефицит, стрес, страничен ефект на медикаменти, хормонален дисбаланс и в по-малка степен от смяната на сезоните. 

Еднакви ли са клиничните признаци, свързани с косопада, при мъжете и жените?

J-F. M.: Когато говорим за андрогенна алопеция, клиничните признаци са различни при мъжете и жените. Мъжете губят плътност на косата в областта на темето и челото, докато при жените се наблюдава основно на короната и върха на главата. 

При дифузна алопеция от анагенов ефлувиум или телогенен ефлувиум клиничните признаци са еднакви както при мъжете, така и при жените. Трябва да се отбележи, че жените са по-склонни към телогенен ефлувиум, защото е по-вероятно да страдат от хранителни дефицити (желязо и цинк например) и, разбира се, само жените преминават през бременност и хормоналните промени, до които тя води - преди и след раждане!

Какви са инструментите за диагностициране на косопад?

J-F. M.: Можем да оценим степента на алопеция, като използваме класификацията на Хамилтън за мъже и класификацията на Лудвиг за жените. За по-подробен анализ се използват фотографски методи, по-специално фототрихограмата. Тук е обръсната малка част от скалпа на пациента (около 2 cm2). Областта се снима и след два дни се прави друга снимка на същата област. Сравняването на двете снимки ни позволява да установим съотношение между броя на космите, които са започнали да растат отново, и тези, които не са. Следователно косата, която расте отново, е във фазата на растеж (анаген), а косата, която не израства отново, е в телоген – фазата на покой преди естественото й опадане. Благодарение на техниката на фототрихограмата, можем да оценим точно съотношението между тези две фази, степента на загуба на коса, потенциала за повторно израстване на косата, възможната дерегулация на фазите на космения цикъл или миниатюризацията на космените фоликули. Този вид преглед също ни позволява да определим диаметъра на нишките на косата. Сега е известно, че голямото различие в диаметъра на косата на скалпа е синоним на повишен риск от намаляване на плътността на косата с възрастта. По-прецизните фотографски техники могат също да разкрият признаци на възпаление, заобикалящо космените фоликули (известни като перипиларни цветни ореоли), което може да е показателно за андрогенн алопеция. За възможно най-доброто лечение дерматологът ще проследи тези прегледи с въпросник за личната и семейна история на пациента, както и начина му на живот, за да открие налични хранителни дефицити или прекомерен стрес.

Не съществува един тип косопад, а цяла разновидност.