ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Какво е 
косопадът?

Ролята на втвърдяване на съединителната обвивка на космения фоликул при косопад.

Колагенът е жизненоважна част от кожата и ноктите ни, който намалява естествено с възрастта. Той присъства около и под космения фоликул и учените споделят, че втвърдяването на тази колагенова обвивка е една от основните причини за преждевременната загуба на коса.

Коренът на косата вече не е добре прикрепен към скалпа. Напреженението, създадено от това явление, свива кръвоносните съдове, които доставят хранителни вещества на коренът чрез микроциркулация на кръвта. По този начин фоликулите не се „хранят“ правилно и се свиват, което води до по-слаби и по-тънки космени фибри. Това втвърдяване на корените се увеличава постепенно с възрастта, произвеждайки коса, която става все по-фина и с по-кратък живот.

Укрепването на колагеновия канал около космения фоликул също така предотвратява закрепването на луковицата на косата дълбоко и силно в дермата, което я прави по-вероятно да падне.

Значението на стволовите клетки при косопад

Някои проучвания разкриха, че съдържанието на колаген е от основно значение за осигуряването на „достъпни“ стволови клетки, необходими за растежа на космен фоликул.

В края на всеки жизнен цикъл на косата при здрави пациенти обвивката се държи като еластична лента и позволява на космения фоликул да се изкачи на повърхността на скалпа, така че да може да се „презареди“ със стволови клетки в контакт с техния „резервоар“. След като се зареди, косменият фоликул се придвижва обратно надолу в скалпа, за да се закотви и да инициира растежа на нова нишка на косата.

Ако няма еластичност, косменият фоликул вече не може да се зареди правилно със стволови клетки и растежът на новата коса се нарушава.

Една от най-известните активни локални съставки срещу този вид косопад е Aminexil, която предотвратява втвърдяването на колагеновата обвивка.

Втвърдяването на колаген пречи на корените на косата да се "закотвят"

Spacer small white
White Box spacer
White Box spacer