ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

КАКВО Е МИКРОБИОМ НА СКАЛПА?

Какво точно е микробиом на скалпа?

R.J.: Микробиомът е невидимата екосистема от живи микроорганизми, която е неразделна част от повърхността на скалпа и се състои главно от бактерии (предимно Staphylococcus epidermidis и Propionibacterium acnes, известни като Cutibacterium acnes) и дрожди (със силно преобладаване на Malassezia restricta).
Има милиони от тези микроорганизми на кв. см.! Както при всяка екосистема, тези организми обикновено живеят в равновесие помежду си и с кожата на скалпа, което им осигурява основни хранителни вещества предимно чрез себума и потенето.

Ролята на микробиома е да предпазва както скалпа, така и кожата на тялото и лицето, от патогенни микроорганизми. Всеки има свой собствен микробиом и той може да варира в зависимост от сезона или дори през деня - ако измиете косата си, например. 

Какво различва микробиома на скалпа от този на кожата?

R.J.: В сравнение със скалпа, популациите на бактерии и дрожди, които живеят на повърхността на кожата, са много различни. Те също се различават значително в зависимост от площта на тялото, което обитават, защото се адаптират перфектно към заобикалящата ги среда. Например, бактериалните видове, които се намират на подмишниците - зона, която произвежда много пот - съвсем не са същите като тези на предмишниците ни.
Микробиомът на скалпа всъщност прилича повече на този на челото, тъй като отделянето на пот и себум са сходни и в двете зони - въпреки че наличието на косми по скалпа прави тази област уникална сама по себе си.

Какви са последните научни открития относно микробиома на скалпа?

R.J.: След като точно идентифицирахме основните колонии на бактерии и дрожди по скалпа (1), изследванията в L’Oréal ни позволиха да идентифицираме други потенциални функции на този микробиом. Наскоро открихме, че Cutibacterium acnes всъщност може да бъде източник на витамини и незаменими аминокиселини за скалпа, по същия начин, по който някои бактерии са за червата (2).
Друг от нашите важни пробиви е, че успяхме да подредим пълния геном на Malassezia restricta (3). Това сега ще ни улесни при изучаването на тази дрожда, за която е известно, че участва в образуването на пърхот.

Микробиом е невидимата екосистема от живи микроорганизми, които са неизменна част от скалпа.