ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Косопадът дължи ли се на недостиг на витамини?

Дефицитът на витамини може да причина за косопад

Косата ни е в постоянен процес на обновяване, точно както космите по тялото. Напълно естествено е да губим между 50 - 100 косъма на ден.

Косопадът, обаче, може да е от значение в определни ситуации. Причините за неговото ускоряване могат да бъдат генетични или хормонални фактори, фактори на околната среда (промяна в сезоните или излагане на замърсяване). В някои случаи, дефицитът на витамини също може да бъде причина, тъй като балансираната диета е от значение за състоянието на косата. 

Дифузен, но обратим косопад

Ограничителната или небалансирана диета може да доведе до значителна загуба на коса при много хора. Известен като телогенен ефлувиум, този тип косопад може да бъде пряко свързан с хранителни дефицити и може да Ви подсказва за необходима за промяна в начина на хранене.

За щастие косата отново расте нормално, след като балансираното хранене бъде възобновено или когато ограничителната диета бъде спряна.

Недостиг на кои витамини е причината за косопад?

Както вече споменахме някои диети са причина за косопад, тъй като те не осигуряват протеините, минералите и витамините, необходими за здравословния растеж на косата. Сред витамините, които са от значение за косата, тези от група В са особено важни:

  • Витамин B3: подсилва кръвообращението в корена на косата. Може да бъде открит в бадеми, гъби, аспержи, авокадо, боб, черна ряпа, магданоз и зеле;
  • Витамин B5 (или пантотенова киселина): подсилва растежа на косата. Намира се в целина, каргиол, лещници и орехи, чесън и авокадо;
  • Витамин B6: засилва действието на останалите витамини и спомага за укрепването на фибрите на косата. Може да се намери в домашни птици, сушени банани, слънчогледови семки, зеле, спанак и домати;
  • Витамин B8: регулира производството на себум на скалпа. Има го в бирената мая, гъби, варива, зеле, бадеми, домати и кълнове;
  • Витамин B12: стимулира обновяването на космените фоликули. Съдържа се в месото, рибата и кълновете.
  • Витамин D също може да бъде включен. Ще го откриете в масло от черен дроб на треска, мазна риба, овесени трици, яйца и млечни продукти.

Възвръщане на баланса на диетата

Витамините са от изключително значение за здравето и структурата на косата, но други елементи като протеини, въглехидрати, липиди и желязо, са също необходими. Диетата трябва да е балансирана и разнообразна. Ако въпреки това борбата с косопада продължава, препоръчителна е консултацията с лекар, който да идентифицира произхода на причините и да Ви посъветва кои храни са подходящи във Вашия случаи.

Някои хранителни добавки, катоо тези, съдържащи витамин В8 (или биотин), са особено добри за поддържане на косата в добро състояние.

Ограничителните или небалансирани диети, в които липсват витамини, могат да бъдат причина за косопад.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_05_Is_hair_loss_a_vitamin_deficiency.jpg