ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Косопад след раждане

Обичайни симптоми на косопада

Около 90% от младите майки преживяват внезапен и значителен косопад, който често започва около третия месец след раждане. Времето между раждането и настъпване на окапването отговаря на продължителността на фазата на покой (телоген) и нов растеж на косата: този периода продължава от един до 6 месеца, със средна продължителност 3 месеца. Временен косопад, познат още като телогенен ефлулиум, който е дифузен и предимно разположен на короната на главата.
По време на този период, жените могат да загубят до 30% от косата си. Въпреки че косопадът може да трае няколко месеца, това явление е напълно нормално, обратимо и повечето жени се връщат към обичайния жизнен цикъл на косата в рамките на 6 - 12 месеца след раждане.

При жените хормоните са основна причина за косопад

По време на бременност, огромното количество естрогени, произведени от женското тяло, предотвратяват преминаването на коса към телогенна фаза, което означава, че космите са „заседнали“ във фазата на растеж (анаген). Много жени забелязват, че косата расте значително по-бързо, отколкото преди, и изглежда красива и гъста. След раждането хормоналният ребаланс (нивата на естроген и други хормони падат бързо до нивата преди бременността) предизвиква преминаване към фазата на телоген, което води до значителен косопад, наричан още следродилен косопад. В допълнение към хормоналния ребаланс в следродилния период, липсата на сън, хранителният стрес и изискванията за грижа за новородено могат да причинят косопад. Дефицитът на желязо или витамини също може да бъде една от причините за загуба на коса при жените след раждането.

Следродилната алопеция е временна

За щастие, в повечето случаи косопадът след раждане е обратим. Обикновено не изисква медицинско лечение. Диета, богата на желязо и витамини може да помогне за неговото забавяне. Ако следродилната алопеция раждането продължава повече от година, препоръчва се посещение при дерматолог за идентифициране и лечение на причините за косопада.

Една от причините за алопеция при жените след раждане, която води до внезапен и значителен косопад около третия месец след появата на детето.