ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Към какава диета трябва да се приспособите след раждане?

Косопадът след раждане е често срещан

По време на бременност, огромното количество естрогени, произведени от тялото, попречва на косата да премине в телогенна фаза. Косата е в застой на фаза на анаген (растеж) и затова изглежда красива и гъста. След раждане хормоналният ребаланс (намаляване нивата на естроген) подтиква обмена на телогенна фаза, която поражда значителен косопад през първите 2-3 месеца от следродилния период. Това явление се наблюдава при почти 90% от младите майки. 
Въпреки че следродилната алопеция, както се нарича, може да трае няколко месеца и е една от причините за косопад при жените, не трябва да се счита за тревога, тъй като е напълно нормално и временно.

Диетата може да е една от причините за косопад

Основната причина за следродилния косопад е свързана с хормоните. Много често други фактори, които се срещат в периода след раждане, като стрес, недостиг на сън или промяна в диетата, могат също да бъдат причина за косопада. 

Наистина, диетата играе важна роля за здравето на косата, тъй като доставя необходими елементи (протеини, витамини и минерали) за растеж. Небалансирана  или такава за отслабване диета, която много майки избират да следват след раждане, може да доведе до хранителен дефицит и отежняване на косопада.

Диета за спиране на косопада

В повечето случаи, косата започва да расте нормално 6-8 месеца след раждане, затова медицинското лечение при следродилен косопад не е необходимо. Адаптирането на диета може да погне за забавяне на този тип косопад.

За оптимални резултати, е най-добре да избягате сладки и тестени храни и да следвате здравословна, балансирана диета, особено ако се опитвате да свалите натрупаните килограми по време на бременност.
Следните хранителни вещества трябва да се приемат в правилните количества:

  • Протеини (риба, месо, яйца и варива);
  • Въглехидрати (зърнени култури);
  • Липиди (например зехтин);
  • Желязо (червено месо и някои риби).

Витамини при следродилна алопеция

Сред витамините, които са от значение за косата, витамин B повежда списъка:
Among the vitamins essential for healthy hair, the B vitamins head the list:

  • Витамин B3: подсилва кръвообращението в корена на косата. Може да бъде открит в бадеми, гъби, аспержи, авокадо, боб, черна ряпа, магданоз и зеле;
  • Витамин B5 (или пантотенова киселина): подсилва растежа на косата. Намира се в целина, каргиол, лещници и орехи, чесън и авокадо;
  • Витамин B6: засилва действието на останалите витамини и спомага за укрепването на фибрите на косата. Може да се намери в домашни птици, сушени банани, слънчогледови семки, зеле, спанак и домати;
  • Витамин B8: регулира производството на себум на скалпа. Има го в бирената мая, гъби, варива, зеле, бадеми, домати и кълнове;
  • Витамин B12: стимулира обновяването на космените фоликули. Съдържа се в месото, рибата и кълновете.
  • Витамин D също може да бъде включен. Ще го откриете в масло от черен дроб на треска, мазна риба, овесени трици, яйца и млечни продукти.
В случай, че косопадът продължава и е значителен, въпреки балансираната диета, е препоръчатилено да посетите дерматолог, който ще Ви предпише хранителни добавки и други методи според типа следродилен косопад.

Косопадът след раждане е често срещан. Нарича се телоген ефлувиум и е обратим. От полза би била диета, която поддържа косата здрава.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_15_What_diet_to_adopt_after_delivery.jpg