ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Медикаменти, причиняващи косопад

Причините за косопад включват медикаменти

Ежедневният косопад е напълно нормален и всеки човек губи средно между 50 - 100 косъма на ден. Алопеция и име, дадено на необичайна загуба на коса, която е в пъти повече от ежедневната. 
Причините за косопад включват генетични и хормолнални фактори, фактори на околната среда, както и страничните ефекти на някои лекарства.  

Различните механизми на действие на лекарствата, които причиняват косопад

Има много лекарства, които причиняват косопад, било то внезапен или постепенен, дифузен или локализиран, и те нарушават цикъла на косата по различни начини. Някои лекарства могат да ускорят смяната на жизнения цикъл от фазата на растеж (анаген) към стагнация (телоген). Такъв е случаят с интерфероните, например (виж по-долу). Телогенен ефлувиум, както е известно, причинява обилна и дифузна загуба на коса, която се появява 2 - 4 месеца след приема на медикамент. Някои лекарства, от друга страна, могат преждевременно да прекъснат фазата на растеж на косата. Следователно загубата на коса е много по-обилна, отколкото в случай на телогенов ефлувиум и се появява само няколко дни или седмици след началото на лечението. Това явление е известно като анагенен ефлувиум.


Кои лекарства причиняват косопад?

Химиотерапията е лечение, което най-често води до косопад. Всъщност много противоракови лечения причиняват значителна или дори пълна загуба на коса от тип анагенен ефлувиум, като пречат на процеса на клетъчно делене (митоза) на клетките на космения фоликул. При някои пациенти интерфероните, използвани при лечението на хепатит С или множествена склероза, също могат да причинят косопад от тип телогенен ефлуфиум. Имуносупресорите също могат да причинят много различни форми на алопеция. Косата понякога може да падне на топка косми, по подобен начин на този, наблюдаван при алопеция ареата. От друга страна, някои имуносупресори като циклоспорин могат да предизвикат хипертрихоза. Други лекарства, които могат да причинят косопад в някои случаи, включват: статини, използвани за лечение на холестерол; противогъбични средства; антидепресанти; антиепилептици и литий, които също се използват за лечение на депресия и емоционално разстройство. Но загубата на коса е рядкост при тези лекарства.

Как да спрем косопада, предизвикан от употребата на медикаменти?

Косопадът, причинен от употребата на някои лекарства, не трябва да Ви кара да се притеснявате, тъй като в повечето случаи е обратим. Растежът на косата възобновява нормалния си процес през седмиците / месеците след приключване на лечението. Понякога тялото може да се адаптира към медикаментите и косата може да започне да расте нормално, въпреки че пациентът все още се лекува. Има десетки лекарства, които могат да причинят косопад. Препоръчва се посещение при Вашия лекар или дерматолог веднага след започване на симптомите.

Съществуват редица медикаменти, чиито странични ефекти причиняват косопад. Той обикновено спира след приключване на лечението.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_06_Medications_that_cause_hair_loss.jpg