ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

МИКРОБИОМ НА СКАЛПА

На повърхността на скалпа ни живеят микрофлора, добре приспособена към среда, която благоприятства нейното развитие: микро кухини, влажност, приятна температура и богати хранителни вещества (себум и липиди по скалпа). Нейното присъствие е от полза, тъй като ограничава конкуренцията с други потенциални патогенни микроорганизми. Сред всички останали части от кожа по тялото, скалпът е домакин на най-многолюдната жива микрофлора: 106 / cm², докато е само 103 / cm² върху кожата на предмишниците. Тези числа са огромни; цялото ни тяло съдържа около 1012 клетки, което означава, че скалпът съдържа около 1/10 000 от броя на нашите клетки в микроорганизми!  

Процъфтяващо дуо!
Почти половината от популацията на микроорганизмите са дрожди, Malassezia spp, които са колонизирани от самото начало на живота ни, всички мазни части на кожата ни. Със своя слой липиди (най-вече себум), скалпът е подходяща среда за пролиферация на микроорганизми. Malassezia споделя своята среда с бактерии като стафилококи и коринеформни (пръчковидни) бактерии. Преходната микрофлора, потенциално патогенна, донесена чрез контакт или въздушен път, е незначителна и лесно може да се елиминира с редовно измиване на косата с шампоан.  Това малко живо същество: Demodex folliculorum присъства там, където кожата е мазна (бузи, чело, нос ...), а също и във космените фоликули (мигли, вежди и коса.) С променлив размер ( от 0,1 mm до 0,4 mm), този мъничък акар се радва да яде мъртви клетки и себум.В случай на себорея, разпространението на Demodex може да бъде прекомерно и да предизвика дразнене, особено при хора със слаба имунна система.Най-общо казано, този паразит е много дискретен и не създава проблеми.

Модификация на повърхностната микрофлора ... Пазете се от пърхот!
Под въздействието на различни фактори флората на обитаващия скалп може да бъде нарушена ...
Някои дисбаланси на скалпа са свързани с нарушение на микрофлората: Malassezia spp понякога се размножава и хиперпролиферацията предизвиква състояние на пърхот.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_51_THE_MICROBIOME_ON_THE_SCALP.jpg