ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous

Може ли диета да е причина
за косопад?

Диетите са една от възможните причини за косопад

Косата на скалпа е в постоянен процес на обновяване, точно както окосмяването по тялото. Загубата между 50 - 100 косъма на ден е напълно нормална.

В определени случаи обаче можем да загубим повече коса. Причините за необичайна загуба на коса са много и са свързани главно с генетични, хормонални или екологични фактори. Понякога ограничителната диета също може да бъде причина за загуба на коса, тъй като храненето е изключително важно за здравето на косата.

Дифузен, обратим косопад

Много хора преживяват внезапен и значителен косопад няколко месеца след започване на диета. Познат като телогенен ефлувиум, този тип е дифузен и в този случай е пряко свързан с диетата. За щастие, косата започва да израства отново, когато спрете конкретната диета.

Хранителен дефицит и стрес, причинени от ограничителна диета

Хранителни разстройства, като анорексия (AN) и булимия (BN), могат да причинят сериозни здравословни проблеми, особено при подрастващи жени и млади жени. Те са свързани с медицински и психологически последици, както и с чести дерматологични симптоми, включително ксероза, телогенов ефлувиум и ланугоподобно окосмяване по тялото.

От друга страна, рестриктивните диети, като диети с ниско съдържание на въглехидрати или кето диетата например, могат да доведат до загуба на тегло, но те могат да предизвикат и странични ефекти като косопад.

Това е така, защото диетата, в която обикновено липсват основни елементи като протеини, желязо, цинк или витамини В и D, може да доведе до хранителни дефицити, които могат директно да повлияят на растежа на косата. Всъщност, небалансираната диета може да доведе до чуплива и суха коса, дори когато не се спазва ограничителна диета.

Самата диета, със своите ограничения и - понякога - нереални цели за отслабване, също може да бъде причина за загуба на коса поради стреса и умората, които може да донесе. Тези два фактора са добре известни причини за косопад сами по себе си.

Кои храни могат да предотвратят косопада?

Храненето играе решаваща роля за здравето на косата, защото директно осигурява всички елементи (протеини, витамини и минерали), необходими за растежа на косата. Ето защо е жизненоважно да си осигурим здравословна и балансирана диета, дори когато следим теглото си.
Следните групи храни, консумирани в достатъчно количество, са важни за предотвратяване на косопад:

  • Протеини (риба, месо, яйца и варива), които са от съществено значение за производството на кератин в космените фибри;
  • Въглехидрати (нишесте и зърнени храни), които за източник на енергия за растежа на косата;
  • Мазнини и масла, естествено присъстващи в структурата на косата;
  • Желязо (червено месо и някои риби);
  • Витамини (от плодове и зеленчуци), които са от значение за протеиновия метаболизъм.

Здравето на нашата коса зависи от това, с което се храним. Затова ограничителната диета понякога може да е причина за косопад.

HUB_CONTENT_DHSC_CONTENT_03_Why_hair_loss_when_dieting.jpg