ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Previous


Често задавани въпроси относно косопада

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_01_Can_hair_loss_be_caused_by_menopause.jpg

Може ли менопаузата да е причина за косопада?

Да.

Много жени се сблъскват с изтъняване на косата около периода на менопаузата. Хормоналните промени, които се появят през този период, са главните причини за косопад при жените, особено когато те са генетично предразположени към андрогенна алопеция. С понижаването на нивата на естроген и прогестерон, някои жени могат да зебележат, че косата им е по-тънка и по-слаба и расте по-бавно от преди. Промените в нивата на тези хормони може да увеличи производството на андрогени, особено на тестостерон, който да доведе до свиване на космените фоликули и в последствие до косопад. Андрогените пък могат да доведат до появата на нежелано окосмяване, особено в областта на лицето.
При жените в периода на менопауза съществуват и други фактори, които могат да предизвикат косопад - високите нива на стрес, неправилна диета, липса на физическа дейност, дехидратация и безсъние. Някои храни (особено богати на Витамин B, цинк и омега-3 мастни киселини) са от изключително значение за хормоналния баланс и доброто състояние на косата. Консултирайте се със специалист, за да разбере от каква грижа се нуждае косата Ви.

Източник:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5582478/

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_03_Can_hair_loss_cause_itchy_scalp.jpg

Може ли косопадът да е причина за усещане за сърбеж по скалпа?

НЕ.

С изключение на някои редки случаи, не е доказана връзка между усещането за сърбеж по скалпа и косопада. Сърбежът може да бъде причинен от определени състояния на скалпа, като псориазис, трихофития и себореен дерматит, които от своя страна да доведат до косопад.
Повечето от тези патологии засягат структурата и устойчивостта на космените фоликули, затова косата отслабва и се чупи по-лесно. Усещането за сърбеж, което води до често агресивно разчесване на скалпа също може да бъде причина за косопад или да доведе до неговото ускоряване в определени зони.
Добрата новина е, че в повечето случаи, след като скалпът е третиран, косата отново расте нормално.

Съществува ли връзка между хормоналните промени и косопада?

Да.

От гледна точка на науката, необратимата загуба на коса се нарича андрогенна алопеция. Това е един от най-често срещаните видове косопад, засягащ до 70% от мъжете и 40% от жените. Както подсказва името му, той е свързан с мъжките хормони, наречени „андрогени“. Те съществуват и при жените, но нивата им са по-ниски.
Андрогенната алопеция може да се ускори в периода на менопаузата и е свързана с хормоналните промени, които настъпват по това време. Контрацептивите и раждането също са причини за косопад, но обикновено те са временни и обратими.

HUB_CONTENT_DHSC_FAQ_09_HAVING_A_HAIR_CUT_FORTIFIES_HAIR.jpg

ПОДСТРИЖКАТА СЪЖИВЯВА ЛИ КОСАТА?

Не.

Това е мит. Косъмът се състои от корен и стъбло. Коренът, внедрен в дермата на скалпа, e производителят на коса. Стъблото (видимата част) е съставено от мъртви клетки. Това, което наричаме коса, всъщност е мъртва структура. Подстригването няма никакво въздействие върху производството, растежа или еволюцията на косата.