ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Горещите вълни са едни от многото обезпокояващи симптоми по време на менопауза. В тази статия, Karolina Kopeć, нашият дерматолог, ще обясни основните причини за горещи вълни и ще Ви даде съвети как да се справите с тях.

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Причини и симптоми за горещи вълни по време на менопаузата, какво е въздействието им върху кожата?

Кожата ви се зачервява, сякаш се изчервявате, обикновено придружено с потене – няма що, чудна комбинация.

Със сигурност не е приятно! Както бе споменато по-горе менопаузата е много сложен процес, засягащ много аспекти на общото здравословно състояние и ежедневието. С две думи, горещи вълни възникват поради намаляване на производството на естроген, което причинява терморегулаторна и съдова дисфункция. Внезапно изпитвате прилив на топлина, обикновено най-интензивно над горната част на тялото ви.   Жените могат да изпитат също тахикардия и втрисания, когато се задейства горещата вълна. Те имат различна честота и интензивност.   Нощното изпотяване понякога може да причини хронично безсъние. Какво общо има това с моята кожа – ще попитате вие. Липсата или лошото качество на съня може да повлияе на естествените биологични процеси като бариерната функция на кожата, която не може да осигури подходящо ниво на хидратация и регенерация.

Тези биологични смущения могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на кожата, причинявайки повяхнал, неравномерен тен, сухота, зачервяване, чувствителност, фини бръчки и увисване на кожата.

Dr. Karolina Kopeć

Hence, it is essential that you take proper care of your skin before going to bed as night time is crucial for its wellbeing!

Факторите, допринасящи за повишен риск от горещи вълни, включват: тютюнопушене и затлъстяване

Как да намалите честотата и интензивността на горещите вълни:
· Намалете консумацията на кафе, чай и алкохол
· Откажете се от тютюнопушене
· Поддържайте по-ниска температура в помещенията
· Ако усещате прилив на топли вълни, напръскайте лицето си с хладка термална вода или използвайте студен пакет с гел (предлага се в аптеките)
· Носете свободни леки памучни или копринени дрехи (тази част е секси, така че дори не се замисляйте!)
· Вземете хладен, вместо горещ, душ или вана

Промените в кожата по време на менопаузата са толкова забележими, колкото и горещите вълни могат да повлияят на самочувствието ви, така че как да не допуснете това да се случи?

Dr. Karolina Kopeć

Основни елементи, които трябва да запомните за горещите вълни при менопауза

1. Някои фактори увеличават риска от горещи вълни: тютюнопушене, консумация на алкохол, затлъстяване ...
2. Някои симптоми на менопаузата могат да предизвикат други симптоми: напр. горещите вълни могат да причинят биологични смущения (напр.: безсъние), които причиняват проблеми с грижата за кожата (напр.: сухота, чувствителност на кожата ...).

go to top