ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

През повечето време не са необходими кръвни изследвания за потвърждаване на диагнозата менопауза, освен ако не ви е отстранена матката.

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Всъщност има клинични симптоми, които са очевидни и достатъчни, за да се потвърдят всякакви съмнения. Признаците при менопаузата всъщност не са едва доловими ... Физическата промяна започва от различни аспекти и ние Ви съветваме да посетите общопрактикуващия си лекар или специалист, за проверка и потвърждение.

Кръвни изследвания не са необходими за потвърждаване на менопаузата

Обикновено не се изискват кръвни изследвания или скенер за потвърждаване на менопаузата. Това състояние лесно се идентифицира и от пациентката, и от лекаря: симптомите са възраст, отсъствие или прекъсване на цикъла от няколко месеца, наличие на горещи вълни, промени в настроението или вагинална сухота. Посетете общопрактикуващия си лекар или специалист, който да ви помогне да намерите най-подходящата цялостна грижа, да ви обясни симптомите и да прецени дали се налага лечение.

Знам, че мога да идентифицирам менопаузата без кръвни изследвания, но какво да направя, ако категорично искам да си направя такива?

Първо, ако искате кръвния тест, трябва да проверите нивата на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и естрогена (1).

Ако абсолютно сте категорични, че желаете изследвания, бихме препоръчали да се консултирате с вашия гинеколог или общопрактикуващ лекар.   По време на менопаузата нивата на FSH се увеличават, а нивата на естроген намаляват. Въпреки това, хормоналните анализи често са трудни за интерпретация, тъй като са изложени на значителни колебания.   Вашият лекар може да Ви назначи допълнителен хормон на щитовидната жлеза (TSH), тъй като дисфункцията на щитовидната жлеза може да причини симптоми, подобни на менопаузата.   Въпреки това вашите симптоми ще бъдат доста значими, така че вероятно ще знаете, въпреки изследванията, че сте в менопауза, и тези тестове могат лесно да го потвърдят.

Основни факти, които трябва да запомните, когато навлизате в менопаузата

Менопаузата може да бъде диагностицирана лесно от Вашия лекар.
● Истина № 1: Лекарят общопрактикуващ лекар може да помогне да се идентифицира менопаузата въз основа на появата на горещи вълни или емоционални промени.
● Истина № 2: Не е необходим кръвен тест за потвърждаване на менопаузата.
● Истина № 3: Вашият гинеколог може да ви каже дали сте в менопауза въз основа на физически промени (горещи вълни, вагинална сухота, нередовен цикъл).
● Истина № 4: Кръвните изследвания може да са полезни, ако се наблюдават и всички останали симптоми.

ИЗТОЧНИЦИ:


1. www.cngof.fr/menopause

go to top