ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Доц. д-р Лъчезар Лозанов - ендокринолог

Какви са познанията и осведомеността на жените в България относно менопаузата, доколко са готови да споделят и кои са основните стъпки, които трябва да се предприемат за здравето в този период от живота на жените, прочетете съветите на доц. д-р Лъчезар Лозанов, д.м., началник Клиника по Вътрешни болести (Ендокринология и Нефрология), Acibadem City Clinic, УМБАЛ Токуда Болница София

Лозанов

Бихте ли ни обяснили накратко какво се случва с хормоните по време на (пери) менопаузата?
Климактериумът е преходен период от живота на жената, водещ до прекратяване на репродуктивната й функция, което е свързано с преустановяване на яйчниковата дейност и отпадане на женския полов хормон естроген. В климактериума има няколко фази: пременопауза, при която е налице нередовна менструация, междинни маточни кръвотечения, намалено сексуално желание за период около 5-10 години. Втората фаза е менопауза - обикновено около 1 година след последния менструален цикъл, настъпваща средно около 50-годишна възраст. Третата фаза е на постменопаузата, при която напълно се преустановява яйчниковата дейност. Стареенето на яйчника е непрекъснат процес, започващ още по време на пубертета. Настъпването и протичането на климактериума е свързан с наследствени, социално-поведенчески и външни фактори (операции, лъчеви въздействия, тютюнопушене).

Кои са най-честите първи симптоми на (пери) менопауза?

При около 25% от жените климактериумът протича безсимптомно. Смущенията през постменопаузалната фаза са свързани с невро-вегетативна и невро-психична симптоматика: топли вълни, изпотяване, главоболие, безсъние и сърцебиене. Топлите вълни се срещат в 70 % от жените, като при 25% от тях се запазва за повече от 5 години. Те са по-чести и тежки през нощта, завършват с изпотяване и събуждане. В някои случаи се комбинират с отпадналост, умора, гадене, напрежение, депресия, раздразнителност, отслабване на паметта. Остеопорозата е друга важна проява на климакса. Ускорената костна загуба е свързана с редуциране на превантивното действие на естрогените, поради техния дефицит. Във времето най-чести са фрактурите на гръбначните прешлени и предмишниците. Налице са прояви от сърдечно-съдовата система, като изява на артериална хипертония, повишена склонност към запушване на съдовете, както и затлъстяване и нарушения в нивата на холестерола.

По какъв начин може да се засегне качеството на живот, ако жените не са осведомени какво им предстои? Как може всяка жена да си помогне в този етап от живота?

При различните пациентки клиничната симптоматика може да варира, а някои от тях нямат никакви оплаквания. Тези които имат изявени невро-вегетативни оплаквания, които споменахме по-горе, имат влошено качество на живот в семейството си и в работната им среда. Раздразнителността, депресиите, топлите вълни и сърцебиенето създават условия за грешки в работата им и взимането на решения, конфликти с близките им, неудовлетвореност във взаимоотношенията и външния им вид. Разбира се, това е строго индивидуално и зависи от самия характер на човека. Трябва да се приеме философски, че трябва да се премине през този период и това е естественият ход в живота при всяка жена. При развитие на остеопороза риска е от фрактури на прешлени, китки, глезени и т.н. Това влошава походката, стойката на тялото, затруднява физическите натоварвания и създава риск от падания и нови фрактури. Много важно е да се спазва необходимата хигиена на живот, да се избягва прехранването, напълняването, да има определен диетичен режим, включващ ежедневен прием на млечни произведения, ядки, листни зеленчуци, риба. Необходимо е активно движение и излагане на слънчева светлина. Това повишава нивата на калций и витамин Д в тялото и води до профилактика на остеопорозата, по-добро състояние на кожата и косата, до поддържане на имунната система и намаляване на риска от сърдечни заболявания.  

В кой момент жената трябва да потърси съвет от експерт, за да премине през тази фаза на живота възможно най-лесно?

С кой медицински специалист първо трябва да се посъветват жените? На първо място с личния си гинеколог. Тъй като оплакванията при някои жени започват около 5 години преди настъпване на менопаузата, тази консултация е желателна около 45-годишна възраст. Отговорност на лекаря е да подготви жената, да я информира за възможните проблеми и рискове. Преценката за евентуална хормонално-заместителна терапия (ХЗТ) в бъдеще е свързана със състоянието на млечните жлези и яйчниците. Менструалните нарушения могат да се дължат и на хормонални или други проблеми, като в тези случаи е небходима консултация с ендокринолог. Най-честа причина за подобни оплаквания и съпътстващи менструални нарушения е намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), свързан с автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото. Честотата му нарасна през последните десетилетия, като засяга всяка десета жена.

Какви са познанията и осведомеността на жените в (пери) менопауза, които посещават Вашата практика и доколко те са готови да говорят открито за своя опит и проблеми в този период от живота?

Смятам, че много от жените са запознати в най-общ план с проблема. Все още съществува страх от прием на хормонално лечение в първите години на менопаузата. Но при липса на противопоказания ХЗТ повишава значително качеството на живот години напред, намалява риска от покачване на тегло и нарушеният в липидната обмяна, риска за развитие на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания, подобрява се еластичността на кожата, намаляват косопада, сухотата и болезнеността на влагалището при полов акт. Пациентките трябва да бъдат запознати от лекарите с тези специфични проблеми, да се влезе в дълбочина на разговора с тях, да се намалят страховете от такова лечение. Да, считам, че пациентките са готови да говорят открито за тези проблеми.

Какъв е Вашият съвет за хормонозаместителна терапия? Какво трябва да направи жената, преди да вземе това решение?

ХЗТ се използва през последните 80 години, като най-разпространено такова лечение е в САЩ, докато в България само около 1-2%. Тя включва естествени естрогени и гестагени, което имитира естествения хормонален баланс и замества отпадналата функция на яйчниците. Естрогените могат да се прилагат през устата, върху кожата, под езика или интравагинално. Те са най-ефективните средства за лечение на невро-вегетативните смущения, като подобряват съня и настроението. Има доказателства, че болестта на Алцхаймер и свързаната с нея деменция се срещат по-рядко при жени на ХЗТ. ХЗТ значително подобрява качеството на живота на жената в менопауза и се оценява като сериозен успех на съвременната медицина.  

Има ли консултативен център или друго място за жени в (пери) менопауза в България, където те да могат да намерят повече информация и експертни съвети?

Не ми е известен такъв център. Обичайно консултации и препоръки могат да се дадат в ендокринологичните и гинекологичните кабинети. Необходима е по-голяма информационна кампания в медиите.

Какво бихте посъветвали жените: какви стъпки да предприемат, така че да поддържат добро качество на живот през този етап от живота си?

Доброто качество на живот се постига с усилия, които трябва да полагаме през целия си живот, още от детска възраст. Необходимо е правилно здравословно хранене още от годините на пубертета и достатъчно движение. Това създава условия да се развие и регулира правилно половата система, да има редовен менструален цикъл, да се постигне достатъчно костна маса, да се поддържа нормално телесно тегло и да се създадат условия в момента на влизане в перименопаузалния период жената да бъде здрава. Чест проблем в млада възраст е яйчниковата поликистоза, която трябва да бъде навременно диагностицирана и лекувана, да се изключат нарушения във функцията на щитовидната жлеза, кръвната захар и холестерола. Необходимо е при всяко менструално нарушение да се търси навременна причина, а при ранно спиране на менструацията след 40-годишна възраст да се обсъди подробно необходимостта от ХЗЛ, което да замести хормонално отпадналата яйчникова функция. Да не се забравя, че всичко е генетично предопределено и човек не може да избяга от своето предразположение към определени болести и състояния. Въпреки това, контактът с гинеколог и ендокринолог и редовните ежегодни профилактични прегледи при тях, могат да осигурят подобро бъдеще на всяка жена.

Най-четени

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Здраве

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Горещите вълни са едни от многото обезпокояващи симптоми по време на менопауза. В тази статия, Karolina Kopeć, нашият дерматолог, ще обясни основните причини за горещи вълни и ще Ви даде съвети как да се справите с тях.

прочетете статията

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Здраве

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Признаците при менопаузата всъщност не са едва доловими ... Физическата промяна започва от различни аспекти и ние Ви съветваме да посетите общопрактикуващия си лекар или специалист, за проверка и потвърждение.

прочетете статията

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

Здраве

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

Спирането на приема на противозачатъчни таблетки трябва да се основава на симптомите, които имате, и да се основава на препоръката на гинеколог. Открийте защо все още може да сте фертилни по време на менопаузата, в тази статия.

прочетете статията

go to top