ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

ЕФЕКТИВНИ РЕШЕНИЯ ПРОТИВ ПЪРХОТ И ЕКСПЕРТНИ СЪВЕТИ ОТ ДЕРМАТОЛОГ

Разговаряме с д-р Мария Хаджийска, дерматолог, относно проблемите по скалпа, появата на пърхот и ефективните решения на това така разпространено състояние на скалпа.

д-р Мария Хаджийска, дерматолог

Какво представлява пърхота и как се появява?

Пърхотът е състояние на кожата, засягащо скалпа. 2/3 от хората през живота си се сблъскват с него. Представлява дифузно, умерено или фино залющване на кожата на скалпа. Счита се, че това е най-леката форма на себореен дерматит. При същинският себореен дерматит освен залющването, налице са еритем, сърбеж и възпаление на кожата. При отпадането си, сквамите (люспите) са видими на тъмно облекло, което е причина за притеснение и дискомфорт при повечето пациенти. Пърхотът може да бъде съставен от сухи или мазни люспи.

Кои са причините за появата на пърхот? Повлиява ли се от начин на хранене, стрес, генетични фактори и има ли начин да се избегне появата на пърхот?

Факторите, оказващи влияние върху появата на пърхот са генотип, нарушаване на бариерната функция на епидермиса, метаболизма на липидите, равновесието в микробиома на кожата, намалена хигиена на скалпа, емоционален стрес и фактори на околната среда – влага, студ, промяна в сезоните.
Основната причина за появата на пърхот е промяната и нарушаване в баланса на микробиома на кожата - доминиране на дрождевата гъбичка Malassezia furfur и Staphylococcus epidermidis и намаляване на Cutibacterium acnes. Хиперпродукцията на себум потенцира растежа на Malassezia, която произвежда ензимите липаза и пероксидаза, водещи до възпалителна реакция и нарушаване на бариерната функция на кожата.

Колко е важна превенцията на пърхота?

Превенцията на пърхота е от първостепенно значение, за да се намалят епизодите на обостряне, което е от първостепенно значение за качеството на живот на пациентите.

Пациентите имат ли навик да посещават дерматолог и да търсят експертен съвет по тази тема?

Често пациентите се обръщат към дерматолог след няколко неуспешни опита на самолечение. Определено водещ фактор е социалният дискомфорт от пърхота, който се отразява върху самочувствието на пациентите.

Мъжете или жените са по-често засегнати от пърхот? Има ли разлики как протича при двата пола?

Мъжкият пол е по-засегнатият от пърхота, поради повишените нива на андрогенните хормони. Обикновено началото е около пубертета, като пикът е между 20 и 30-годишна възраст и намалява след 50 години. Няма разлика в протичането между двата пола, но влиянието върху качеството на живот и самочувствието е по-голямо при женския пол.

На каква възраст се появява пърхотът най-често?

По време на пубертета.

Каква е разликата между мазен и сух пърхот? Как да определим какъв точно е типът? Има ли разлика в продуктите, които да ползваме, които са предназначени за различните типове пърхот?

Пърхотът се разделя на сух и мазен според количеството себум, което се отделя на повърхността на кожата. Интересно е, обаче, че и при двата вида пърхот, кожата на скалпа показва намалено ниво на хидратация, увеличение на pH и трансепидермалната загуба на вода. При сухия пърхот дехидратацията, естествено е в по-голяма степен и продукцията на себум е намалена. При мазния се откриват по-високи нива на себум и проинфламаторни цитокини (предпоставка за възпаление). Съответно стратегиите при третирането на двата вида пърхот са различни.
Терапията при сухия пърхот трябва да е фокусирана върху хидратация на скалпа и продукти, съдържащи урея, лактат.

Какви характеристики трябва да притежава ефективният шампоан против пърхот?

За мен най-важното е да действа успокояващо на скалпа и да има видим ефект още след първото измиване. Максималният комфорт за пациента е най-важен.

Как подхождате към третирането на няколко проблема едновременно? Например ако имате пациент, който страда от пърхот и косопад или от пърхот и обилна себумна секреция?

Разбира се, първо трябва да се диагностицира причината за заболяванията. Правим трихоскопия и преглеждаме състоянието на скалпа. Често терапията е комбинирана и освен локални средства включва и прием на витамини и лекарствени вещества.
Третираме всеки пациент индивидуално и когато има няколко проблема, адресираме всеки един от тях и правим комбинирана терапия.

Как най-добре да използваме противопърхотните шампоани за постигане на оптимални резултати? Кога можем да видим първите резултати от употребата и необходимо ли е да продължим използването им, ако настъпи подобрение?

Резултат трябва да се види още след първото измиване. Много е важно пациентите да втрият добре шампоана в корените и да го оставят за няколко минути преди отмиване. Обикновено след 2-3 измивания симптомите прогресивно намаляват, но използването на противопърхотните шампоани трябва да продължи до напълното балансиране на кожата на скалпа, което става до 4 седмици. След това е препоръчително да продължат грижата със себорегулиращ шампоан.

Какво представлява микробиомът и каква е връзката му с появата на пърхот?

Микробиомът представлява съвкупността от всички микроорганизми, образуващи екосистема, населяващи нашия организъм и неговата повърхност, включително и скалпа. Микробиомът е уникалени и специфичен за всеки индивид и е изключително важен за правилното функциониране на организма. Участва в имунния отговор и затищава тялото от патогенните бактерии. Нарушеният баланс на микробиома по скалпа е една от причините за поява на пърхота.

Може ли пърхотът да изчезне от само себе си? Може ли да се освободим от него, без да предприемем никакви мерки?

Разбира се, че не е изключено. Пърхотът не е заболяване, а симптом. Както кашлицата е признак на проблем в белите дробове. Не е хубаво да игнорираме симптомите, тъй като заболяванията, които ги предизвикват може да налагат по-сериозно лечение. Затова всеки симптом трябва да бъде третиран и задължително трябва да бъдат предприети мерки.

go to top