ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Защо добрият сън помага за бавно и красиво стареене

За да защитите кожата си, докато остарявате, важно е да разберете колко е важен добрият сън през нощта. Ето как да се възползвате максимално от ползата от здравословния сън.

Защо добрият сън помага за бавно и красиво стареене

Осигурете си добър нощен сън, за да запазите здравето на кожата си


Кожата се възстановява, докато спим, като създава нови кожни клетки. Дори само да лежите помага на мускулите на лицето да се отпуснат, като намалява ефектите от гравитацията и образуването на бръчки, а в същото време се бори с вредите от свободните радикали. Въпреки това, недостигът на достатъчно сън - в идеалния случай между седем и девет часа - отнема на кожата на способността й за възстановяване. Умората и стресът са едни от най-видимите признаци, че кожата е увредена, и може да подчертае признаците на стареене, а вредата от нарушения цикъл на съня идва от по-малкия ефект за намаляване на нивата на стресовия хормон кортизол. Липсата на сън може да доведе до появата на тъмни кръгове и подпухналост под очите, където кожата е най-тънка, както и зачервяване и/или потъмнял тен на кожата.

Съвети за подпомагане да възстановите нормалния сън

Стремете се към добър сън както качествено, така и количествено: дълбокият сън е времето, през което кожата Ви върши най-добра работа за самовъзстановяване. Опитайте се да избягвате консумацията на кофеин най-малко осем часа преди лягане и алкохол най-малко три часа преди да лягане. Леки упражнения за отпускане на мускулите, без да се повишава сърдечната честота, като йога, може да помогне на съзнанието Ви да се отпусне, но избягвайте изкушението от гореща вана точно преди да си легнете, тъй като твърде голямото повишаване на температурата на тялото може да Ви попречи да заспите. Обилно хранене късно вечер може да смути съня Ви. Избягвайте да проверявате устройствата си, преди да заспите**, тъй като синята светлина, която излъчват, може да потисне производството на мелатонин, хормона, който контролира цикъла на съня, което от своя страна може да доведе до намалена способност за обработката на инсулин.

* https://chriskresser.com/how-artificial-light-is-wrecking-your-sleep-and-what-to-do-about-it/
** https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2019/01/03/tips-to-a-good-night-sleep.aspx

go to top