ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Защо започвам да забелязвам окосмяване по лицето в целевите зони по време на менопаузата?

По време на менопаузата женските хормони намаляват драстично и тестостеронът поема по-голяма роля. Разбира се, вие си оставате жена – страхотна жена, просто Вашата мъжка страна се засилва. Ето как става всичко.

Защо започвам да забелязвам окосмяване по лицето в целевите зони по време на менопаузата?

Как менопаузата влияе върху растежа на нежелани косми?

По време преди пременопаузата и менопаузата може да забележите някои не толкова дискретни косми да се появят по лицето Ви.

Съществуват няколко вида окосмяване тялото, изникващи от космените фоликули. Жените, независимо от възрастта, имат космени фоликули по лицата си, които обикновено произвеждат меки, незабележими косми.

Те могат да се намират над горната устна, по челюстта и брадичката, заради ниското ниво на женски хормони по време на менопаузата. Но малкото количество тестостерон, произведено от женските тела, може и да не намалее – какви късметлийки! Надбъбречните жлези произвеждат и някои мъжки хормони през целия Ви живот. Следователно, по време на менопаузата се наблюдава дисбаланс между нивата на мъжки и женски полови хормони. Относителният излишък на мъжки хормони може да предизвика отново растежа на „по-малко дискретни“ косми по лицето.

Според "British Journal of Dermatology" (Британски журнал по дерматология) при група жени след менопауза:
- 39% са имали излишен растеж на косми по лицето, предимно по брадичката.
В друг доклад, публикуван в "Menopausal Health" (Здраве при менопауза) през 2009 г., се отбелязва, че при група от 656 американски жени на възраст 50-79 години:
- допълнителни косми по лицето са налице при 33% от жените на възраст 50-59 години,
- и 54% от жените на възраст 60-69 години.

В проучването не са установени значителни разлики в растежа на космите на лицето между кавказки и афро-американски жени.
Разбира се, не е задължително да бъдете като тях, но според нас помага да разберете, че това се случва доста често и има хора, които могат да Ви разкажат повече и да Ви помогнат, където и да се намирате.

39% от жените изпитват излишен растеж на космите по лицето

Добрата новина е, че има възможности за лечение на този проблем в зависимост от тежестта му. Ако космите са твърде много и ви тревожат, може да използвате крем за локално приложение, който забавя растежа им. Други лечения включват прилагане на восъчна маска, електролиза, която унищожава космените фоликули, или лазерно отстраняване на космите. Отървете се от тях и не ги мислете никога повече!

Основни елементи, които трябва да запомните

Появата на косми по лицето по време на менопаузата не е необичайно. Всъщност в него се крие много смисъл, тъй като космите са хормонална материя и хормоните Ви преживяват трудни времена.   Така че, локален крем, восъчна маска, лазер - действайте без колебание!

go to top