ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Защо кожата ми е толкова суха по време на менопаузата?

Сърбяща, отпусната, суха кожа - това са топ 3 състояния на кожата във Вашия списък с промени при менопаузата. Сухотата е едно от най-неприятните състояния. Изглежда, че това се дължи на неспособността на кожата да задържа вода.

Защо кожата ми е толкова суха по време на менопаузата?

Суха кожа по време на менопаузата е много често срещан фактор

Скорошно проучване върху 3 875 жени след менопауза, на възраст над 40 години показа, че 36,2% от участниците страдат от суха кожа.

Сухотата е една от основните клинични промени по време на стареене на кожата на лицето при жени в менопауза. От всички дерматологични състояния при зрели жени сухата кожа е едно от най-често срещаните. Причинява се от понижени нива на естроген и прогестерон.
След 50-годишна възраст нивото на pH на кожата се променя, както и способността й да задържа вода, метаболизмът се забавя и кожата става по-суха, със сивкав тен, по-малко плътна и не толкова гладка. Като цяло губи свежестта си...  

Има различни симптоми на суха кожа при менопауза

Симтомите включват:
1. Кожата е опъната след душ или плуване
2. Люспестя или кожа, която се лющи
3. Напукнвания по ръцете и краката
4. Сърбеж на кожата
5. . Можете да забележите сиви или пепеляви тонове на кожата, ако имате по-тъмен тен на кожата
Всъщност обновяването на кератиноцитите (клетките, съставляващи 90% от повърхностния слой на кожата) се забавя и причинява натрупване на състарени клетки по повърхността на епидермиса. По този начин липидната бариера на кожата е по-малко добре организирана, което причинява загуба на устойчивост.

Липидната бариера е по-малко добре организирана, което причинява сухота

Dr. Karolina Kopeć

В допълнение, хиалуроновата киселина става силно чувствителна към разграждането чрез специален ензим, наречен хиалуронидаза, и това причинява прогресивно влошаване на хидратацията и плътността на кожата.

Основни елементи, които трябва да запомните

Сухотата на кожата се дължи на липса на хидратация, провокирана от понижено ниво на естроген. Когато балансът е нарушен, кожата Ви не е в състояние да функционира правилно и в конкретния случай по-трудно задържа вода.

go to top