ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

ИНТЕРВЮ С Д-Р КАМЕЛИЯ ПРИСАДАШКА, ДЕРМАТОЛОГ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КОЛАГЕНА

Dr Prisadashka

Разкажете ни нещо повече за колагена - какво представлява и защо е важен за кожата?

Колагенът е основният структурен протеин в кожата и съединителната тъкан. Той е около 75% от теглото на кожата и 25-35% от протеиновото съдържание на тялото. Колагенът осигурява структурна опора на клетките и тъканите, здравина и еластичност както на кожата, така и на кости, сухожилия, връзки и др. Има повече от 28 различни вида колаген, но най-разпространената форма е колаген тип I, който е с най-голяма здравина и най-важен за кожата. 

Каква е разликата между колаген за пиене (под формата на хранителни добавки), колаген приет чрез храната и съставките, които са в кремовете? 

С напредването на възрастта количеството колаген, което приемаме с храната не е в състояние да компенсира намаленото собствено производство. Това се отразява върху цялостното състояние на тъканите, но особено видими са последствията за кожата, която вследствие на загубата на колаген и еластин и намаленото им производство реагира с поява на бръчки, пигментации, отпускане, които постепенно се задълбочават. Затова е необходимо да започнем да си набавяме колаген освен с храната, но и с хранителни добавки още преди да започнем да го губим. Изключително важно е да се храним балансирано и здравословно. Приемайки колаген чрез храната, той се разгражда до основните си вещества и се отделят полезните от тях, сред които са аминокиселините, които помагат да се синтезира нов колаген в организма. Много важно е да знаем, че по естествен път колагенът се приема с храна предимно от продукти с животински произход. Затова и понякога хората, които практикуват вегетарианство или веганство, страдат от недостиг на колаген. Проучвания обаче доказват, че съществуват и растителни продукти, които, макар че не съдържат самото вещество, подпомагат активно естествения му синтез. 
В последните години има голям интерес към хранителните добавки, съдържащи колаген. И въпреки, че винаги препоръчваме здравословно и добре балансирано хранене, не можем да не признаем и ефективността на така наречения хидролизиран колаген. Той се усвоява много бързо и има възможност да достигне до тези части на организма ни, които имат нужда от него. 
Колагенът, който приемаме с храната и хранителните добавки може да се усвоява от цялото тяло и да влияе благоприятно за по-красива кожа, по-добро чревно здраве, по-здрави стави, ставни връзки и кости и още много други ползи за организма. 
Козметичните средства, съдържащи колаген и еластин или съставните им части се борят със стареенето на кожата и влияят основно на нивото на епидермиса, тоест на повърхността на кожата, хидратират я и поддържат водно-липидния баланс.
 
Кога е най-добрият период за стартиране на анти-ейдж рутина в грижата за кожата? Кои са първите признаци, които трябва да наблюдаваме, за да започнем използването на продукти с противостареещо действие?  

След 25-годишна възраст производството на колаген намалява и още тогава могат да се забележат поява на първите фини линии и бръчки, хиперпигментация и намалена еластичност на кожата. Тези проблеми зависят и от много външни фактори - начин на живот, вредни навици, небалансирано хранене, ултравиолетова радиация, наследственост и др. Съществуват много противоречиви мнения от каква възраст да се започне употребата на продукти с противостареещо действие – някои жени започват употребата им още преди 20-годишна възраст, с цел превенция, а други - посягат към анти-ейдж козметиката и търсят помощ от специалистите чак, когато признаците на стареене са вече много видими и почти необратими. Най-важното правило е да давате на кожата си това, от което има нужда, а именно в по-млада възраст е достатъчно тя да бъде добре почистена, хидратирана и защитена от вредното влияние на слънчевите лъчи, докато в по-зряла възраст трябва да се полагат по-сериозни грижи. Изключително важно е да се посети опитен дерматолог, който да направи оценка на състоянието на кожата и да препоръча адекватна грижа. 

Кои съставки трябва да търсим в продуктите за грижа за кожата и как да изберем най-добрата грижа за нашата кожа?
 

Важното при самостоятелният избор на продукт е да не се доверяваме на масовата козметика, тъй като в нея има много вредни за кожата съставки - парабени, ароматизатори, консерванти и др. Често пациентите се доверяват на козметика, която се рекламира от известни жени в социалните мрежи, но понякога тя е със съмнителен произход, а дори и да не е – няма как да знаете дали рекламираният продукт е подходящ за вашата кожа. Затова е добре пациентите да търсят медицинска козметика, а когато решат да използват продукт с активни съставки е препоръчително да се консултират със специалист дерматолог, който да прецени моментното състояние на кожата, да подбере най-подходящият продукт, както и да даде указания за използването му. 

Как да комбинираме серум и крем в ежедневната си анти-ейдж рутина и каква е разликата между тези два вида продукти?  

Най-важното условие за ефективността на козметичните продукти е да се нанасят в правилна последователност, като преди да се сложи каквато и да е козметика на лицето е задължително кожата да бъде много добре почистена. Серумът за лице е концентриран продукт. Основната разлика между серума и крема за лице е в процента активни съставки – серумът съдържа много повече в сравнение с кремовете, но освен това и текстурата му е по-лека, тъй като молекулите на активните вещества са по-малки от тези в кремовете, за да проникват по-дълбоко в кожата. Поради тези разлики серумът има много по-силен ефект върху кожата от един обикновен крем. Важно е да се знае, че всеки серум има конкретно предназначение – за хидратация, за хиперпигментация, за регенерация, за намаляване на бръчки и др. Но за да бъде кожата добре хидратирана и протектирана, самостоятелното използване на серум е недостатъчно. Затова непосредствено след серума се нанася подходящ крем, който да хидратира и да предп

Нашите продукти

Ново

B3 ANTI-DARK SPOTS КРЕМ SPF50

B3 ANTI-DARK SPOTS КРЕМ SPF50

go to top