ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

ИНТЕРВЮ С Д-Р КАМЕЛИЯ ПРИСАДАШКА, ДЕРМАТОЛОГ: КАК ДА ПРЕДПАЗИТЕ КОЖАТА ОТ ХИПЕРПИГМЕНТАЦИЯ

Dr Prisadashka

Какво представлява хиперпигментацията?

Хиперпигментацията представлява образуване на пигментни петна по кожата. Дължи се на нарушение във функцията на меланоцитите при наличието на външни фактори - UV лъчи, температурни промени, механични или химични травми, които предизвикват мултипликация на меланоцитите и впоследствие нарушение в пигментацията на кожата. Меланинът се произвежда естествено в кожата и ѝ придава цвят, но при определени условия - излагане на слънце, хормонални промени, генетична предразположеност и др. се наблюдава свръхпроизводство на меланин и развитие на хиперпигментни петна.

Как се появява хиперпигментацията (тъмните петна)? Кои са основните причини за появата?

Меланинът е пигмент, чрез който кожата придобива определен цвят. При нарушения в производството му могат да се появят и нарушения в цвета на кожата (при свръхпроизводство - хиперпигментация, а при намалено производство - хипопигментация). Много са причините, които могат да предизвикат свръхпроизводство на меланин, но най- често ги наблюдаваме при пациенти с промени в хормоналния статус - по време на бременност или при прием на контрацептиви, прекомерно излагане на слънце (фотостареене), след възпалителни процеси на кожата и при генетична предиспозиция. След 40-годишна възраст по откритите части на кожата могат да се забележат и така наречените соларни хиперпигментации, които се появяват след продължително въздействие на вредните UV лъчи върху кожата. Пигментация след прекарано кожно възпаление се нарича постинфламаторна хиперпигментация и се наблюдава на мястото, на което е било възпалението, като такъв тип хиперпигментация може да се наблюдава също и след лазерни и естетични процедури при неспазване на препоръките на лекаря след процедурата.

Как можем да се предпазим от появата на хиперпигментация? Какви продукти за грижа за кожата можем да използваме за превенция на хиперпигментацията?

Най-сигурното средство, за да се предпазим от поява на хиперпигментация е да използваме качествена слънцезащита. Според препоръките на световните организации, регламентиращи състава и правилата за използване се счита, че слънцезащитните средства трябва да се нанасят 30 мин преди излагане на слънце, като ако сме на плажа, нанасянето следва да се повтаря на всеки два часа, както и след излизане от водните басейни, тъй като дори най-високата слънцезащита се изчерпва след 2-ят час. Изборът на слънцезащитен продукт се влияе от интензивността на слънцето, цвета на кожата, усещането за комфорт. В момента на пазара най-високата слънцезащита е 50+. В градски условия се препоръчва използването на 30 фактор, но на плажа, в планината, където слънцето се отрзява съответно във вода и сняг е задължително да се използва най-високият фактор, както и слънчеви очила с добра UV протекция, шапки с периферии, дрехи с UV защита.

Нашите продукти

Ново

B3 ANTI-DARK SPOTS КРЕМ SPF50

B3 ANTI-DARK SPOTS КРЕМ SPF50

go to top