ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Изтъняване на косата след менопаузата: факти срещу митове

Загрижени сте за бъдещето на вашата коса, след като сте достигнали менопауза? Нега да отсеем фактите от митовете, когато става въпрос за ефектите, които менопаузата може да има върху вашата коса.

Изтъняване на косата след менопаузата: факти срещу митове

Косата изтънява след менопаузата: ВЯРНО

Някои жени забелязват промяна в здравината и качеството на косата си, когато преминат 50-те години. Менопаузата причинява повишаване на нивата на андроген в организма, което причинява изтъняване на косата с намален цикъл на растеж. Натрупването на хормонални изменения и промените в начина на живот придават особена важност на грижата за косата при достигане на менопауза.

Хормоналните промени означават изтъняване на косата: ДОНЯКЪДЕ ВЯРНО

Макар че много жени съобщават за промени в естествения обем и плътност на косата си, когато приближават към менопаузата, не мислете, че навършването на 50 години е синоним на изтъняване на косата! Макар и да е вярно, че променящите се хормонални нива могат да изменят дължината и диаметъра[1] на фоликулите, внимателното хранене и начин на живот може да има положителен ефект върху качеството на косата ви. От полза е набавянето на достатъчно протеин – отговорен за производството на кератин - и желязо, което повишава кръвния поток, както и редовните физически упражнения. Значителен брой жени съобщават, че се чувстват по-уморени и/или отпаднали от преди, по време на или след менопаузата, като тази липса на енергия до голяма степен се дължи на драматичните хормонални промени в организма, което прави физическата активност още по-значима като средство за справяне със стреса и умората.
[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18844710/


[1] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18844710/

Менопаузата причинява косопад: НЕВЯРНО

В някои случаи хормоналните промени могат да бъдат причина за косопад. Въпреки това, както е видно по-горе, жените може да съобщават за изтъняване на косата или да забелязват промени в качеството на косата по време на менопаузата, без непременно да имат косопад. Но и умората или стресът също може да са причина за промени в състоянието на косата ви, включително спорадичен или продължителен косопад. Ако забележите, че косата ви пада, може да си струва да посетите Вашия лекар, за да изключите потенциално нарушение на функцията на щитовидната жлеза, тъй като това може да е важен фактор за косопада.

Нашите продукти

 • Dercos promo sticker
  Densi-Solutions - Шампоан за сгъстяване и обем

  DERCOS

  Densi-Solutions - Шампоан за сгъстяване и обем

  Шампоан

  Шампоан за сгъстяване и обем, за слаба и изтъняваща коса. Възобновява скалпа, подсилва косата.

 • Най-четени

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Коса

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

  прочетете статията

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Съставки

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

  прочетете статията

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Коса

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

  прочетете статията

  go to top