ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Интервю със STAŠA STANKOVIĆ, доктор на науките от Кембридж: Иновативни открития в областта на менопаузата

СТАША СТАНКОВИЧ, доктор по репродуктивна медицинска генетика

СТАША СТАНКОВИЧ, доктор по репродуктивна медицинска генетика в университета в Кеймбридж, в рамките на сътрудничеството с Vichy, ще представи на Women's Weekend в Риека проекта на своя научен екип - прост тест, с който една жена може да предвиди настъпването на менопаузата и по този начин да планира майчинството.
 
Още като студент по биомедицина в Оксфорд разбрах, че областта на женското здраве жадува за иновации. Терапевтичните решения бяха остарели, създадени предимно от мъже на базата на взаимоотношенията мъж-жена преди сто години. Например, известният британски психиатър Дейвид Рубен твърди от своята научна гледна точка, че с прекратяването на функцията на яйчниците „престава и самата същност на жената, тя вече не е функционална“. Звучеше ми жестоко, вероятно затова бях привлечена от темата за репродуктивното здраве и плодовитостта, която навлиза дълбоко в проблемите на равенството между половете - казва Сташа Станкович, доктор по репродуктивна медицинска генетика в университета в Кеймбридж, която беше обявена от Световната асоциация по менопауза за най-добрия млад учен (под 40-годишна възраст) в областта на женското здраве и включена от списание Forbes сред 11-те най-влиятелни жени, допринесли с иновации, свързани с менопаузата. Това са впечатляващи постижения – особено предвид факта, че тя е само на 27 години! И с какво го заслужи тази млада жена-учен родом от Белград? Работата й в Кеймбридж, по време на която тя се фокусира върху изследването на генетичните причини и биологичните механизми на репродуктивното стареене и плодовитостта при жените, довежда до откриването на повече от 300 генетични биомаркера, които влияят на момента на навлизане в менопаузата.  

- Силата на тази информация е в това, че можем да я използваме за създаване на първия генетичен тест, който с помощта на кръв или слюнка ще направи възможно предвиждането на момента на навлизане в менопаузата и ще покаже колко е фертилна една жена. Значението на това е, че една жена или момиче може да разбере в ранна възраст кога ще навлезе в менопаузата и съответно да планира майчинството - обяснява Сташа Станкович, която ще сподели знанията си с участниците в конференцията Women's Weekend - събитие, което от 9 до 11 март в Риека обединява важни имена от регионалната и световната сцена с проект за свързване и овластяване на жените. Там ще бъдат обсъдени различни теми от ежедневието на жените, една от които е менопаузата. В дебата, който ще бъде открит от Сташа Станкович, най-много спорове със сигурност ще предизвика нейното обявяване на наистина революционни методи, които могат да повлияят на удължаването на репродуктивния период при жените. 

- Нашите познания за генетичните фактори, които определят плодовитостта и момента на навлизане в менопаузата, могат да забавят процеса на загуба на яйцеклетки. Много жени вероятно не знаят, че се раждат с точно определен брой яйцеклетки, средно два милиона, а когато това число спадне до 1000 - защото резервът им е невъзобновяем - жената навлиза в менопаузата. Чрез експериментиране върху женски мишки успяхме да удължим техния репродуктивен живот с 25 процента - чрез увеличаване на първоначалния брой яйцеклетки още при раждането или чрез забавяне на разпада им. Въз основа на тези резултати могат да бъдат разработени лекарства от ново поколение за повишаване на плодовитостта и удължаване на репродуктивния живот на жените. Тук обаче възникват многобройни етични въпроси, на които все още не е даден отговор и затова ще трябва много време и изследвания, преди да започне да се прилага при хора - обяснява Сташа Станкович, която иска да комерсиализира изследванията, до които е стигнала с нейния екип от Кеймбридж, така че наскоро са стартирали стартъп и през следващите месеци се надяват на инвестиции. 

- За първи път стигаме до ключа към обяснението защо една жена е фертилна, а друга не е и отваряме напълно нов раздел в медицината. Нашият тест може да се прилага още от пубертета или в началото на двадесетте години и това е особено важно за жените, които ще навлязат в менопауза преди четиридесетгодишна възраст, тъй като фертилността започва да намалява десет години преди това, т.е. вече през тридесетте. Когато тестът получи всички необходими сертификати и влезе в клинично приложение, ще си го направя и аз, а дотогава ще пазя репродуктивното си здраве, като не пуша и не пия алкохол. Единственият ми порок са сладкишите – смее се младата жена-учен и обяснява, че генетичното наследство е важен фактор, но фертилността се влияе и от някои външни фактори. Така например всяка изпушена цигара ускорява настъпването на менопаузата, а жените, които пият алкохол всеки ден, ще я изпитат една година по-рано от тези, които го консумират от време на време. Сташа няма проблем с това, тя е спортен тип още от детството си, прекарано в Белград. Израснала е в семейство на лекари и медицината е част от живота й още от първия ден. Когато татко се подготвяше за стажа си по хирургия, казва, аз оперирах възглавница, която играеше ролята на тежко болен пациент. Паралелно с това я привличат куп други дейности – завършила е музикално училище по цигулка, състезавала се е по конна езда и фигурно пързаляне, прекарала е повече от 15 години в актьорско студио и театър... 

- Границата между актьорството и медицината беше тънка, но накрая реших да лекувам телата, а не душите - казва Сташа Станкович, която като гимназист е научила от семейни приятели, че Оксфордският университет е обявил конкурс за стипендии и когато я е получила, тя е разбрала, че в живота всичко е възможно. 

- На 17 години дойдох във Великобритания, където през цялото изминало време ме държат възможностите, които ми се предоставят. Няма нищо по-велико от това, когато някой ти даде възможност - първо да определиш себе си и живота си като младо момиче и чужденка, а след това да излезеш на „първата линия на фронта“ в работата и да се развиеш като експерт в своята област - казва Сташа, която след основното обучение в Оксфорд записва магистърска и докторска степен в Кеймбридж. Следването във втория университет изисква голяма дисциплина, всеотдайност и почти аскетичен живот: който се занимава с естествени науки, казва, предстои му не по-малко от 15 часа работа на ден. 

- Кеймбридж обаче има добре развита система за събиране на млади хора чрез различни общества, официални колежански вечери, тематични вечери, дискутиращи клубове... Това е едно от най-вдъхновяващите места в света, където сте заобиколени от най-добрите учени и където ставате свидетели на вашето лично израстване. А науката е прекрасна и вълнуваща, тя ми позволява да правя нещо ново всеки ден. За мен науката е детска площадка за възрастни - казва Сташа, на която такъв ритъм не оставя много време за любов. В момента е, казва, необвързана, но щастлива. Има само едно желание – един ден да се върне към голямата си любов - актьорството и театъра. 

Нашите продукти

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ<br />ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ
ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

НОЩЕН КРЕМ С ПОДХРАНВАЩ И СТЯГАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПОСТМЕНОПАУЗАТА

НОЩЕН КРЕМ С ПОДХРАНВАЩ И СТЯГАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПОСТМЕНОПАУЗАТА

go to top