ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Интервю с д-р Пламен Димов: Менопаузата от гледната точка на гинеколога

Д-р Пламен Димов, акушер-гинеколог
Началник на Клиника по оперативна гинекология и ендоскопска хирургия (ОГЕХ) към САГБАЛ Шейново София. Собственик и управител на МЦ “Салвебис”, София

д-р Пламен Димов

1. Кои са най-често срещаните гинекологични промени, които се наблюдават при жените в периода на менопаузата и защо се появяват?

В периода на перименопаузата започва постепенно угасване на функциите на яйчниците. Това е един перод, мога да кажа “бурен период”, в който целият организъм се пренастройва от перименопаузата към менопаузата. А при спиране на менструацията настъпва и същинската менопауза. Практически постепенното угасване на функциите на яйчниците води до това, че една част от хормоните, т. нар. гестагени и прогестеронът постепенно намаляват и изчезват, и това дава възможност на естрогените да се развиват бурно и оттам настъпват разраствания, т. нар. хиперплазии в организма на жената, най-вече в прицелните органи: яйчник, матка и гърда. Ето защо точно тогава жената трябва да се наблюдава и да посещава редовно своя гинеколог, поне веднъж годишно, за да могат да се следят именно тези процеси на угасване на функцията на яйчника. В 95% от случаите тези разраствания са доброкачествени.

2. Какво е преждевременна менопауза и какво е перименопауза? Ключови разлики?

Перименопаузата е периодът преди настъпване на същинската менопауза и обикновено е във възрастта между 42 и 52 години. В този период постепенно угасва репродуктивната функция на яйчника, но все още жената има менструация. А когато менструацията е спряла за 12 последователни месеца, тогава настъпва същинската менопауза.

А за преждевременна менопауза се счита, когато тя (същинската менопауза) настъпва преди 45-годишна възраст и в тези случаи жените не трябва да остават без реакция. В миналото бабите и майките ни са твърдели “ако така е било при майка ти, така ще бъде и при теб”. Златният стандарт е: до 50 години менструацията задължително трябва да бъде поддържана, на всяка цена. След 50-годишна възраст вече не е необходимо нейното поддържане и трябва да се помисли за действия, които да доведат до постепенно угасване на менструацията, защото тогава съществува опасност от различни хиперплазии, разраствания на тъканите, които в голямата си част са доброкачествени, но понякога могат да се отклонят в по-опасна посока.

3. Кои са основните проблеми, с които жените в перименопауза или вече в менопауза идват за консултация във вашия кабинет?

Когато навлизат вече в периода на менопаузата, основен проблем, с който жените идват при мен в кабинета, са т. нар. неправилни маточни кръвотечения. Това са кръвотечения, които са извън менструациите, ето защо се наричат и “неправилни”. Те нямат никаква логика, могат да настъпят по всяко време на месеца и това притеснява жените, защото те се питат дали това е нещо физиологично, свързано с менопаузата или е патологичен процес. Жените се притесняват дали не се развива някакъв патологичен, атипичен процес в техните органи: матката, яйчниците или гърдите.

4. Като че ли темата за менопаузата е нещо като табу. Защо мислите, че хората и по-конкретно жените се притесняват да я обсъждат?

Това може би е наследено от техните майки, баби, които смятат, че това е нещо срамно, т.к. го свързват с остаряването и загубата на своята красота, своята сексуалност, което е изключително неправилно. Жената на тази възраст може да бъде също толкова сияйна, колкото и когато е била по-млада. Просто тя трябва да се харесва и да се радва на живота ежедневно.

5. В кой момент според вас е най-добре да се потърси съвет от професионалист, когато става въпрос за справяне с ранните признаци на менопаузата?

Най-подходящият момент да се обърне към своя гинеколог по въпроси, свързани с менопаузата е след навършване на 42 години, когато постепенно намалява функцията на яйчниците и изчезва репродуктивната функция, т.е. възможността жената да овулира и да зачева. В този период, така наречената перименопауза, настъпва цялостното пренастройване на организма - от младостта към менопаузата. Това е период, в който настъпват всички промени, които постепенно вкарват жената в менопаузата. Ето защо жената трябва тогава да се обърне към специалист и да направи базисни хормонални изследвания, определени ендокринологични изследвания, свързани с храната и с нейния метаболизъм. Освен това тя трябва да наблюдава изключително внимателно своите яйчници, т.к. в този период много често се образуват различни кисти там, т.к. самите фоликули вече не се пукат, а остават и образуват т.н. функционални кисти. Много е важно една функционална киста да не се оставя повече от 6 месеца, т.к може след това да премине в патологична.

Затова моят съвет е: след 42-годишна възраст жената да наблюдава повече себе си и промените в своето тяло. Изключително важно е при настъпването на ранна менопауза също да се обръща особено внимание.

6. За финал – какви допълнителни съвети бихте дали на жените в зряла възраст –няколко основни стъпки по отношение на грижата за здравето в периода на менопаузата?

Жените в зряла възраст трябва да се радват на живота, да се виждат красиви, да обичат, да бъдат обичани, да мислят не само за своето тегло, за своята кожа, но и да търсят поводи за радост, които да допринасят за ежедневното им самочувствие.

Нашите продукти

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ<br />ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ
ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

go to top