ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Какви хормонални промени в менопаузата влияят върху промените на моята кожа?

Менопаузата е невероятно сложен процес, който засяга не само тялото отвътре, но и кожата. И тъй като кожата е прозорецът към Вашето тяло (по някакъв начин ...), обикновено показва доста бързо признаци на страдание.

Какви хормонални промени в менопаузата влияят върху промените на моята кожа?

Ще видите, че редица признаци всъщност имат идентичен произход.

По време на менопаузата хормоните са подложени на много промени

Загубата на естрогени обикновено повлиява на притока на кръв, задържайки достъпа на хранителни вещества и кислород до кожата Ви. Задоволявайки се с по-малко от оптималното, кожата Ви вероятно ще изглежда изтънена и ще имате усещане за сухота.

Естрогенът и прогестеронът осигуряват блясък, еластичност и хидратация на кожата. С намаляването на функцията на яйчниците, нивото на тези хормони спада. Хормоналният дисбаланс по време на менопаузата причинява разграждане на колагена и еластичните влакна, което се отразява отрицателно върху еластичността на кожата. Може да се появи и дехидратация на кожата и по-продължително зарастване на рани. И всичко това благодарение на UV лъчите и на факта, че от време на време може да забравим да ползваме защита.   Намаленото ниво на естрогени причинява и преразпределение на мастните отлагания, но ако питате нас, не е много интелигентно преразпределение...: - Загуба на поддържащи подкожни мазнини на лицето, шията, ръцете, гърдите и ръцете, което причинява отпускане. - Концентрация на мазнини в областта на корема и/или върху бедрата и задните части.   Само толкова? - Не точно… Можете също така да забележите кафяви петна и хиперпигментация тук и там.

Хранителните вещества и кислородът трудно достигат до кожата

В допълнение, надбъбречните жлези и яйчниците след менопауза все още секретират андрогени. Тези хормони, при липса на естрогени, причиняват някои други симптоми като задълбочаване на гласа, поява на косми по лицето, мазна кожа и акне. Но почакайте малко, не казваме „здравей, ще станеш мъж след няколко секунди“. Само казваме, че хормоните са нещо сложно и определящо както за жените, така и за мъжете; могат да се объркат и да ви добавят малко мъжки черти, но съвсем малко!

Основни елементи, които трябва да запомните

Основните, засягащи кожата, промени са липсата на естроген и трудното достигане на хранителни вещества и кислород до кожата. Кожата Ви е орган, тя се нуждае от разнообразни неща, за да функционира правилно.Така че почти всяка хормонална промяна ще се отрази на кожата Ви...

go to top