ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Какво се случва с витамин Е по време на менопаузата?

Много неща! Но нито едно от тях не е съвсем идеално за вас. Не се притеснявайте обаче – както винаги, ние имаме решение за вас.

Какво се случва с витамин Е по време на менопаузата?

Точно както повечето витамини, циркулиращи в тялото, витамин Е се задържа по-трудно и има тенденция да намалява доста бързо по време на менопаузата. Добрата новина е, че много неща, които можете да приемате, имат доста добра концентрация на витамин Е, така че, не се притеснявайте.

Ползи на Витамин Е за вашето тяло след менопаузата

Признат заради своите антиоксидантни свойства, нивата на витамин Е в кръвта и кожата намаляват с възрастта. Приемането на витамин Е показва ползи и след менопаузата: помага за подобряване на костното преструктуриране в случай на остеопороза; противодейства на сърдечно-съдовите рискове (благодарение на положителния липиден профил, ниския холестерол, факторите на кръвосъсирване ..) (1). Съвсем отскоро вече се използва и като супозиторий (свещичка) за подобряване на вагиналната сухота. Обичайна практика е да се предписва витамин Е след менопаузата и да се интегрира локално в серуми или кремове против стареене.

Ето някои полезни храни с витамин Е по време на менопаузата

Шампиони по съдържание на витамин Е:
масло от пшеничен зародиш
слънчогледови семки
бадеми
масло от лешник
фъстъци
авокадо
червен сладък пипер
манго
киви

Основни елементи, които трябва да запомните

  • Нивата на витамин Е, подобно на много други витамини в тялото, намаляват.
  • Витамин Е се намира в естествен вид в различни продукти и храни като бадеми, фъстъци или манго и в много серуми и кремове против стареене.

ИЗТОЧНИК:

1. Comparison of the antioxidant effects of equine estrogens, red wine components, vitamin E, and probucol on low-density lipoprotein oxidation in postmenopausal women.
Bhavnani BR, Cecutti A, Gerulath A, Woolever AC, Berco M.
Menopause. 2018 Nov;25(11):1214-1223

go to top