ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Как се лекуват различните видове пърхот

Ако пърхотът Ви не изчезва, без значение какво правите, може да е време да промените терапията. Тук обясняваме видовете терапии за сух и мазен пърхот (полепнал по скалпа пърхот), както и разликата между двата вида.

Как се лекуват различните видове пърхот

Сух спрямо мазен пърхот: каква е разликата?

Сух пърхот Сухият пърхот се характеризира с люспеста текстура и фини, бели (или сиви) частици. Те се прилепват лесно върху раменете, когато се почешете по скалпа или се срешете. Този тип пърхот обикновено може да се контролира със специализирани шампоани. Ексфолирането на скалпа също може да помогнер като успокоява сухата или сърбяща кожа на скалпа.   Мазен пърхот Мазният пърхот се различава от сухия пърхот по причинителя – увеличеното производство на себум. Този излишен себум реагира с гъбички, известни като маласезия, което води до образуването на плътни, мазни люспи, прилепващи към скалпа, които трудно се отстраняват, дори и след измиване с шампоан. Поради тази причина пърхотът е по-плътен, по-лепкав и по-мазен, а люспите се натрупват една върху друга, образувайки мазно покритие. Нещо повече, този вид пърхот обикновено рецидивира, тъй като себумът насърчава развитието на гъбичките маласезия, създавайки порочен кръг.

Как се лекуват различните видове пърхот?

Докато сухият пърхот обикновено може да се лекува със специален шампоан, мазният пърхот - познат като прилепнал пърхот -  най-често се прилепва към скалпа, което затруднява отстраняването му. Изборът на терапия със скраб, вместо на традиционния шампоан, може да помогне за премахването на най-плътните люспи. В същото време избирайте естествени ексфолиращи съставки, като например салицилова киселина (съдържа се в много терапии срещу акне), които помагат за дългосрочното премахване на мазния пърхот. Хидратиращите съставки като глицерин имат способността да успокояват дразненето и зачервяването, така че потърсете формула, която е толкова нежна, колкото е ефективна.

Нашите продукти

 • Dercos promo sticker
  Шампоан против пърхот за нормален до мазен скалп
 • Dercos promo sticker
  Шампоан против пърхот за сух скалп
 • Най-четени

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Коса

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

  прочетете статията

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Съставки

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

  прочетете статията

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Коса

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

  прочетете статията

  go to top