ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Косопад или намаляване на плътността: Каква е разликата?

Забелязали сте, че косата Ви е загубила част от естествената си маса, но не сте сигурни защо? Разясняваме най-подробно разликата между косопад и намалена плътност на косата.

Косопад или намаляване на плътността: Каква е разликата?

Косопадът и изтъняването на косата - известно също като намалена маса на косата - може да изглежда като двете страни на една и съща монета, но е важно да направите разграничение, когато искате да разберете какви проблеми имате с грижата за косата. Независимо дали страдате от косопад или падане на косми, което води до намалена плътност и качество, решението е да подобрите здравината, устойчивостта и цялостното здраве на косъма за оптимален растеж.

Косопад:


От медицинска гледна точка, косопадът представлява намаляване на броя на космите, прикрепени към скалпа, определяно като загуба от над 100 косъма на ден. Това има значително количествено въздействие върху косата. Косопад възниква в резултат на определени фактори (вижте по-долу), които засягат жизнения цикъл на косата, значително съкращавайки растежа на косата. Средно, жизненият цикъл на косата продължава една година или по-малко, преди фоликулът да се отдели, което пречи на косъма да порасне над определена дължина.   Когато става въпрос за отговорни за косопада фактори, в повечето случаи генетичният фактор играе роля, като мъжете по-често страдат от жените. Въпреки това, хормоните също могат да играят роля, като много жени съобщават за феномен на внезапен косопад малко след раждането.  Други фактори, които могат да повлияят на косопада, са стрес, умора и начин на хранене, както и „класически“ експозомни фактори като замърсяване и тютюнев дим.

Намаляване плътността на косата:

И докато косопадът може да бъде продължителен или за кратко време, изтъняването на косата - описвано и като намалена маса на косата - обикновено се усеща постепенно. Специалистите на Vichy идентифицират две основни причини за намалената маса на косата: физиологично стареене на косата, което води до по-малко количество, по-малки и по-слаби космени фоликули, и увреждания, свързани с външни агресивни фактори. Видимите симптоми на намалена маса на косата често включват по-тънки космени влакна, намалена плътност на косъма и по-слаба или по-чуплива коса, лишена от обем и склонна към късане - жените често забелязват намалена маса на косата, когато си връзват косата на опашка и тя е с видимо намален обем.   Въпреки че косата може да пада, именно качеството, дебелината и здравето на останалите космени фоликули създават впечатлението за по-тънка коса. Използвайки индивидуална грижа за коса, разработена за укрепване и подсилване на косата, като например Vichy Dercos Densi Solutions, може да помогне, както и допълнително внимание относно техниките за прическа и грижа за косата.3 съвета за стилизиране на изтъняла коса

Нашите продукти

 • Dercos promo sticker
  Densi-Solutions - Шампоан за сгъстяване и обем

  DERCOS

  Densi-Solutions - Шампоан за сгъстяване и обем

  Шампоан

  Шампоан за сгъстяване и обем, за слаба и изтъняваща коса. Възобновява скалпа, подсилва косата.

 • Най-четени

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Коса

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

  прочетете статията

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Съставки

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

  прочетете статията

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Коса

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

  прочетете статията

  go to top