ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Лунички и слънчево изгаряне:как да защитите кожата си

Луничките са често срещана хиперпигментация на кожата, която става по-видима при излагане на слънце. Ние изследваме причините за появата им, по какво се различават от другите тъмни петна, като слънчеви петна и бенки, и как можете да защитите кожата си.

Лунички и слънчево изгаряне:как да защитите кожата си

Какво представляват луничките?

Луничките, известни още като ефелиди, са нещо повече от признак, че сте били изложени на слънце – всъщност това са клъстери на концентрирани клетки. Луничките се образуват, когато тип клетка, наречена меланоцит, произвежда повече пигмент от обичайното. Този пигмент помага кожата да се предпази от ултравиолетовите лъчи на слънцето - и когато се стигне до свръхстимулация, тя насърчава клетките да произвеждат повече меланин, което води до появата на лунички. Не е ясно защо някои области на кожата са повече осеяни с лунички от други (1). Но това, което знаем, е, че те са признак за степента на слънцечувствителност на кожата ви и че действат като естествена защита срещу излагането на слънце. Или още една важна причина да обичате вашата кожа с лунички.

Какви са характеристиките на луничките?


Това представлява натрупване на меланин върху епидермиса (външния) слой на кожата. Обикновено с размери 1-2 мм, луничките са червени до светлокафяви. Най-често се наблюдават при хора със светла кожа и/или червени точки, появяват се най-често на възраст 2-3 години и се увеличават през юношеските години. Въпреки това, те често изчезват частично или дори напълно с напредване на възрастта (1). По-голяма е вероятността тези точки да се появят на участъци, изложени на слънце, като бузите, носа и челото (2), и може да се появят по ръцете, врата и раменете (1). Силно разпределените концентрации на меланин могат да доведат до това, че луничките се разпространяват и покриват цяла област на кожата, например лицето.

Луничките се появяват във възрастта междъ 2-3 години и се увеличават през юношеството.

Какво причинява лунички?

Сложна е връзката между луничките и излагането на слънце. Тъй като обикновено не се появяват, докато човек не достигне ранна детска възраст, предполага се, че тяхното формиране е генетично предопределено. Те реагират на слънчевата светлина, което означава, че могат да бъдат предизвикани или да станат видими върху кожа, която вече е генетично предразположена (1). 

В действителност излагането на UVB Лъчи (които са много по-силни през лятото в сравнение с  UVA лъчите, които ги има през цялата година) активира меланоцитите, за да се увеличи производството на меланин, което от своя страна причинява по-тъмни и по-видими лунички. Поради това наличието на лунички на лицето обикновено се свързва с два определящи фактора: чести слънчеви изгаряния и генетика (3).

Някои фактори увеличават вероятността от слънчеви петна, като например:

  • Цвят на кожата (например тъмен цвят на кожата и висок  капацитет на потъмнявне)
  • ●      Недостатъчна защита срещу излагане на слънце (като например прекалено ниска или недостатъчна UV защита) ●      В момента приемате перорален контрацептив или лечение с прогестоген (3).

По какво се различават луничките от слънчевите петна и бенките?

Луничките потъмняват, когато са изложени на слънце, и избледняват или дори изчезват, когато не са изложени на слънце. За сравнение, слънчевите петна (познати също като лентигини или кафяви петна) са по-тъмни и си остават непроменени, независимо от излагането на слънце. Слънчевите петна обикновено са по-големи от луничките и са по-добре оформени. Най-често се срещат след 50-годишна възраст на хронична кожа, изложена на слънце, като лицето, ръцете и предмишниците. Освен това често се свързват с фотоувреждане на кожата (1).

Поради връзката с тези фактори, слънчевите петна се считат за индикатор за фоточувствителност или преждевременно стареене на кожата, причинено от експозицията на кожата, а луничките се предопределят главно от генетични фактори (3).  За разлика от тях, бенката (известна също като невус, родилен белег или разкрасяващ белег) е доброкачествена концентрация на пигментирани клетки, разположени в епидермиса, дермата или друга тъкан (4). Бенките могат да са налице при раждането или да се появят по-късно в живота.

Коя е най-добрата грижа за кожата с лунички?

Отговорът винаги е: добрата слънцезащита. Недостатъчната защита от слънце може да доведе до увреждане на кожата от слънцето, което заедно с образуването на лунички може да доведе до по-нежелани последици за кожата, като преждевременно стареене под формата на бръчки. Препоръчва се винаги да използвате слънцезащитно покритие с широкоспектърен UVA/UVB с висок SPF за всяка кожа, изложена на външната среда, през цялата година, независимо от времето. Трябва да се нанася отново през целия ден, особено ако след плуване или изпотяване.Тъй като луничките са част от вашата идентичност, важно е да ги приемете, като същевременно ги пазите срещу увреждане. Като ползвате слънцезащита, можете да предотвратите появата на тъмни петна и да намалите признаците на фоточувствителност, като същевременно полагате грижа за вашата кожа с лунички.

ИЗТОЧНИЦИ:

  1. Praeorius, C. et al, 'Sun-induced freckling: ephelides and solar lentigines' in Pigment Cell and Melanoma 2014  [Accessible at: http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/pcmr.12232/full]
  2. Shirbeigi, L. et al, 'Evaluating the Causes of Freckle and Nevus from the Viewpoint of Iranian Traditional Medicine' in Iranian Journal of Medical Sciences 41.3 (2016) p.67 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5103577/]
  3. Ezzedine, K. et al, 'Freckles and solar lentigines have different risk factors in Caucasian women' in J Eur Acad Dermatol Venereol 27.3 (2013) pp.345-56 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22924836]
  4. Viana, A.C.L. et al, 'Giant congenital melanocytic nevus*' in Anais Brasileiros de Dermatologia 88.6 (2013) pp. 863-878 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3900335/]
  5. Chang, C. et al, 'More Skin, More Sun, More Tan, More Melanoma' in American journal of public health 104.11 (2014) pp.92-99 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4202947/]

go to top