ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопаузата ще спре ли ендометриозата?

Не е лесно да се предскаже дали ще спре или не. Нека да разгледаме признаците, но първо да започнем с определението за ендометриоза, как и защо се появява и дали изчезва?

Менопаузата ще спре ли ендометриозата?

Какво е ендометриоза?

Известно е като гинекологично разстройство, което засяга най-общо 1 от 10 жени (1).

Болезнени менструални спазми, стомашно-чревни проблеми и болка по време на секс са най-честите симптоми на ендометриоза.Това е доброкачествена гинекологична патология, която се характеризира с наличието на ендометриална тъкан извън утробата и миометриума (перитонеума, таза, яйчниците, храносмилателната система). Свързва се с рефлукс на кръвта от фалопиевите тръби в перитонеалната кухина (пространството в корема, съдържащо стомаха, червата и черния дроб) през менструалния цикъл на жената.

Означава ли това, че с менопаузата и симптомите на ендометриозата ще спрат?

Симптомите на ендометриозата са най-тревожни през репродуктивните години и края на менструацията обикновено облекчава тези болезнени симптоми.

Когато жените преминават през менопаузата естествено, яйчниците произвеждат по-малко естроген. В резултат симптомите може да намалеят.
Възможно обяснение е, че лезиите на ендометриозата «заспиват» при липса на хормонална секреция.
От друга страна, хормонално лечение може да активира лезиите при ендометриоза и да провокира връщането на болката в таза и/или кървене.
В заключение, всичко зависи от индивидуалния случай, тъй като всеки организъм е различен, така че въпреки факта, че менопаузата обикновено може да намали симптомите, не е сигурно, че те задължително ще изчезнат, след като менструацията спре при жената.

Основни елементи за ендометриозата и менопаузата:

● Менопаузата не означава непременно спиране на симптомите на ендометриозата
● Хормоналното лечение може да реагира на лезии с ендометриоза и да провокира връщането на връщането на болката в таза и/или кървене
● Продължавайте да живеете, както обикновено, и се наслаждавайте на възможните признаци, че „става все по-добре“

ИЗТОЧНИЦИ


1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

go to top