ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопаузата ще спре ли ендометриозата?

Не е лесно да се предскаже дали ще спре или не. Нека да разгледаме признаците, но първо да започнем с определението за ендометриоза, как и защо се появява и дали изчезва?

Менопаузата ще спре ли ендометриозата?

Какво е ендометриоза?

Известно е като гинекологично разстройство, което засяга най-общо 1 от 10 жени (1).

Болезнени менструални спазми, стомашно-чревни проблеми и болка по време на секс са най-честите симптоми на ендометриоза.Това е доброкачествена гинекологична патология, която се характеризира с наличието на ендометриална тъкан извън утробата и миометриума (перитонеума, таза, яйчниците, храносмилателната система). Свързва се с рефлукс на кръвта от фалопиевите тръби в перитонеалната кухина (пространството в корема, съдържащо стомаха, червата и черния дроб) през менструалния цикъл на жената.

Означава ли това, че с менопаузата и симптомите на ендометриозата ще спрат?

Симптомите на ендометриозата са най-тревожни през репродуктивните години и края на менструацията обикновено облекчава тези болезнени симптоми.

Когато жените преминават през менопаузата естествено, яйчниците произвеждат по-малко естроген. В резултат симптомите може да намалеят.
Възможно обяснение е, че лезиите на ендометриозата «заспиват» при липса на хормонална секреция.
От друга страна, хормонално лечение може да активира лезиите при ендометриоза и да провокира връщането на болката в таза и/или кървене.
В заключение, всичко зависи от индивидуалния случай, тъй като всеки организъм е различен, така че въпреки факта, че менопаузата обикновено може да намали симптомите, не е сигурно, че те задължително ще изчезнат, след като менструацията спре при жената.

Основни елементи за ендометриозата и менопаузата:

● Менопаузата не означава непременно спиране на симптомите на ендометриозата
● Хормоналното лечение може да реагира на лезии с ендометриоза и да провокира връщането на връщането на болката в таза и/или кървене
● Продължавайте да живеете, както обикновено, и се наслаждавайте на възможните признаци, че „става все по-добре“

ИЗТОЧНИЦИ


1. Bulun SE. Endometriosis. N Engl J Med 2009;360:268–279.

Най-четени

Колко често трябва да посещавам моя гинеколог по време на менопаузата?

Интимност

Колко често трябва да посещавам моя гинеколог по време на менопаузата?

По време на менопаузата посещенията при гинеколог могат да бъдат по-чести и това е така, защото е възможно да имате повече въпроси, притеснения или да забележите повече промени в тялото си, които да искате да обсъдите със специалист.

прочетете статията

go to top