ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопауза: Всичко за кожата и хормоналните промени

От съобщенията на научната общност на Vichy Laboratoires, нашата мисия е да продължим изследванията на менопаузата, за да извлечем полза от всички исторически данни, с които разполагаме, и да обогатим знанията за менопаузата.

По този начин ние гарантираме, че всеки ден сме редом до жените и гарантираме най-доброто от науката за нейното бъдеще."

Пионер в грижата за кожата по време на менопаузата

От 1992 г. Vichy Laboratoires изследва спецификата на кожата по време на менопауза, като целта й е да се ангажира с подкрепа на жените в този особено деликатен момент.

Като пионер в тази област, Vichy изследва, дефинира и характеризира не само визуални промени, но и декодира, идентифицира и обяснява биологичните механизми зад промените в менопаузата върху кожата.

Благодарение на това задълбочено и изключително напреднало научно познание, за първи път козметичен продукт - грижа за кожата от Vichy може да компенсира въздействието на менопаузата върху стареенето на кожата, за да възстанови комфорта и увереността на жените.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С КОЖАТА ПО ВРЕМЕ НА МЕНОПАУЗАТА?

Into Your Skin - Coupe de l'eau

Има 3 вида клинични изменения, свързани със стареене на кожата на лицето при жени след менопауза: атрофия, отпускане и изсушаване. Ще обясним всяко едно от тях, като преминем на по-високо ниво.

На ниво епидермис

Забавянето на обновяването на кератиноцитите причинява натрупване на състарени кератиноцити. Синтезът на липиди е намален, което води до промени в бариерната функция и изсушаване на кожата, а това на свой ред води до по-бавна десквамация и промяна на оптичните свойства на вроговения слой, който придобива безжизнен и жълтеникав цвят.

На ниво дермо-епидермална връзка

В хода на стареене, дермо-епидермалната връзка започва да се изравнява и постепенно губи своята вълнообразната форма. Експресията на гена на колаген VII намалява и неговото производство вече не протича правилно. Загубата на колаген VII се ускорява при фотоувредена кожа и може да предизвика загуба на кохезия в различните слоеве на кожата. Това е основният структурен протеин на закрепващите фибрили, които позволяват правилна кохезия между епидермиса и дермата. Комуникацията и обменът на хранителни вещества между епидермиса и дермата намалява, което променя както хомеостазата, така и механичните свойства на кожата.

На ниво дерма

Наблюдавя се намаляне на броя и размера на фибробластите.Това явление има отражение върху производството на колаген, еластинови влакна и гликозаминогликани (GAGs). Въпреки това, производството на ензимите, разграждащи кожните протеини (колагенази и еластази), нараства с възрастта. Традиционно се приема, че съдържанието на колаген намалява в процеса на стареене, придружено от намаляване на разтворимостта на колагеновите молекули и промени в техните механични свойства. Стареенето на човешките фибробласти е придружено от намаляване на синтеза на колаген, докато в същото време синтезата на не-колагенни протеини остава незасегнат. Еластичните влакна също претърпяват промени; те се разреждат, губят ориентацията си, а отсъствието на хидратация променя еластичните им свойства, което води до тяхното разкъсване. В допълнение към намаления синтез на колаген, стареенето на кожата води до фрагментиране на хиалуроновата киселина, намираща се в дермата, която става силно чувствителна към разграждането от някои ензими.

Какво да запомните за кожата през менопаузата

ФАКТ 1
Менопаузата е период на клинични изменения, които могат да окажат следните въздействия върху кожата:
·      атрофия
·      отпускане на кожна тъкан
·      изсушаване


ФАКТ 2
Съществуват 2 вида промени

БИОЛОГИЧНИ ПРОМЕНИ
·       Значително намаляване на функцията на мастните жлези
·       Видоизменение на дермалната структура, която се наблюдава благодарение на намаляване на вискоеластичността на кожата (twistometer) и увеличаване на образуването на кожни гънки при натиск (deniscore)
·       Загуба на епидермалната плътност

ПРОМЕНИ В КОЖАТА
·       Разграждането на протеините и процесът на десквамация се забавят, което води до натрупване на застарели кератиноцити

ЕКСПЕРТНИТЕ ПОЗНАНИЯ ЗА DHEA

DHEA е добре известен в научната общност - това е хормон, съхраняващ младостта, който се произвежда естествено от човешкото тяло. Всички го имаме вътре в себе си и това гарантира, че кожата ни изглежда млада, свежа и красива. Ние открихме, че след менопаузата тялото губи 90% от DHEA - основна причина за повяхването на кожата, ако е млада. Клиничните проучвания характеризират клиничните признаци и състава на кожата при жени в менопауза, а Vichy проучи въздействието на намаленото количество DHEA върху кожата по време на менопаузата. След това беше изследвано клиничното въздействие от локалното приложение и показа ефект върху уплътняването на епидермиса, увеличаването на броя и размера на мастните жлези, намаляването на папирацезния вид на кожата и подобрен тен на кожа. Клиничните ефекти, наблюдавани в тези две проучвания, са референтна база за разработване на ново проучване, чиято цел е да се разкрие ефектът от локалното лечение с DHEA върху генната активация и свързаните с тях протеини.

DHEA все още си остава загадка за мнозина, но ви предлагаме някои често задавани въпроси относно DHEA:

КАКВИ СА КЛИНИЧНИТЕ ЕФЕКТИ НА ХОРМОНАЛНИЯ СПАД ПРИ МЕНОПАУЗАТА?

Преди няколко години бяха идентифицирани клиничните признаци на хормонално стареене: атрофия, отпускане и изсушаване на кожната тъкан са 3-те основни клинични промени, свързани с намаляващите хормонални нива през менопаузата. Кожата е засегната на всички нива: - В епидермиса се забавя синтезът на липиди, което води до промяна на бариерната функция и изсушаване на кожата. Кожата се обновява по-бавно и губи своята свежест и хидратация. - В дермо-епидермалната връзка се наблюдава изравняване и намаляване на производството на колаген тип IV, което води до намаляване на кожната хомоеостаза, а оттам отслабване на комуникацията и обмена между епидермиса и дермата. - В дермата се наблюдава намаляване на плътността и свиване на обема чрез намаляване на производството на колаген, еластин и различни гликозаминогликани (GAGs).

КАК ДА НАУЧИТЕ ПОВЕЧЕ ЗА ХОРМОНАЛНОТО СТАРЕЕНЕ?

За да бъде ясна причината за клиничните признаци, L'Oréal Research проведе проучвания за Vichy. На биологично ниво* кожата на жените в зряла възраст се характеризира със значително намаляване на функцията на мастните жлези (-57%), намаляване на високоеластичността и увеличаване на кожните гънки.
През 2011 г. познанията за кожата на жените в периода на менопауза се разшириха чрез второ проучване, което идентифицира протеините, участващи в хормоналното стареене: процесът на десквамация се забавя, диференцирането на кератиноцитите се засилва, а това се отразява на хомоеостазата на епидермиса.
* Labrie F Study-  Knowledge of the skin of menopausal women = 58 жени

КАКВО Е DHEA?

DHEA (дехидроепиандростерон или прастерон) е стероиден хормон, който се произвежда от 7-годишна възраст от надбъбречната жлеза, където се синтезират всички полови хормони. Тези полови хормони регулират множество биологични аспекти на кожата. Ролята на DHEA като предшественик на хормоните го прави важен фактор в хомоеостазата на човешкото тяло и по-специално кожата.
Оптимално производство се достига на около 25-годишна възраст и след това започва да намалява с възрастта. На възраст 70 години се откриват само 10% от максималната му стойност.

ЗАЩО ИМА ТАКЪВ ИНТЕРЕС КЪМ DHEA? КАКВА Е РОЛЯТА НА DHEA В КОЖНОТО СТАРЕЕНЕ?

След като демонстрира знанията и биологичните механизми на хормоналното кожно стареене, Vichy се интересува от ролята на DHEA в стареенето на кожата Първоначално беше доказано, че DHEA е основен хормон за поддържане на младежката кожа. Всъщност, клиничното въздействие от възстановяването на DHEA (перорално) е изследвано с цел да се установи дали този хормон може да компенсира и да спре признаците на стареене. Това проучване показа, че DHEA води до: - Подобрение на функцията на мастните жлези и хидратацията - Намаляване на кожната пигментация - Увеличаване на епидермалната плътност   След това се изследва клиничното въздействие на локалното приложение на DHEA, което демонстрира ефект върху удебеляването на епидермиса, увеличаването на броя и размера на мастните жлези, намаляването на папирацезния вид на кожата и подобрения тен на кожата. Клиничните ефекти, наблюдавани в тези две проучвания, представляват референтна база за осъществяване на ново проучване (геномно и протеомично), чиято цел е да демонстрира влиянието на DHEA върху активирането на гените и съответните им протеини.   Геномното проучване установи, че с прилагането на DHEA се стимулират гените, участващи в пролиферацията на кератиноцитите, докато тези, които участват в диференциацията, се намаляват - доказателство за регулиране на епидермалната хомоеостаза. На ниво дерма, локалното приложение на DHEA води до увеличаване на експресията на гени, участващи в структурата на дермата. Тези наблюдения са потвърдени в протеомично проучване, при което е доказано увеличаване на експресията на колаген от I и III тип и HSP 47.   Следователно Vichy определи DHEA като ключов хормон, способен да реактивира основните черти на младежката кожа, под въздействие на хормоналния спад, който настъпва с менопаузата.

go to top