ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопауза и загуба на колаген: защо кожата ми се отпуска?

Вече не изглеждате, както когато на 20 години и няма нищо лошо в това, защото сте много по-усъвършенствани, отколкото тогава: по-уверени, постигналите сте повече, познавате себе си много по-добре.

Менопауза и загуба на колаген: защо кожата ми се отпуска?

През първите 5 години от менопаузата загубата на колаген стига до 30%

Да, кожата Ви постепенно започва да се отпуска през менопаузата, но преди да обмислите хирургична интервенция, има много по-безобидни решения, които могат да Ви помогнат.  Отпускането на кожата по време на менопауза е вследствие на бърза загуба на колаген през този период - до -30% през първите 5 години и по -2% през следващите 20 години. Предстоят трудности, но на Ваше място, ние ще се съсредоточим върху частта „следващите 20 години“!

Други последствия върху кожата Ви от намаляването на колаген

Атрофията съответства на засиленото намаляване на плътността на кожната тъкан. Всичко, което води до това намаляване, може да промени и комуникацията и обмена на хранителни вещества между епидермиса и дермата, затруднявайки кожата да запази механичните си свойства.

Тъй като колагенът се разгражда, кожата губи плътност, появяват се бръчки и фини линии. Може да забележите, че линиите при усмивка и мръщене стават постоянни, върхът на носа слиза по-ниско, торбичките под очите и порите стават по-големи.

Всички тези клинични промени при жени след менопауза са свързани със стареене на кожата на всеки един от трите слоя на лицето (епидермис, дерма и хиподерма). Атрофията, сухотата и отслабването на мастните възглавнички са основните признаци на този не много приятен, но абсолютно нормален процес. Може да забележите и прогресивно разграждане на хиалуроновата киселина в дермата, суха и груба кожа поради намалена секреция на себум, загуба на еластичност, намалена способност за поддържане на хидратация, което също може да доведе до загуба на плътност.   В заключение, лицето Ви може да изглежда различно, изморено и това може да промени самочувствието ви. Така че нека да го предотвратим или поне да го забавим по най-добрия възможен начин с: · Отказ от тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол
· Избор на подходяща ежедневна грижа за кожата, създадена за кожа преди и след менопауза – редовна употреба на слънцезащитен продукт с висока защита.
· Прием на здравословна, добре балансирана диета
· Практикуване на редовни упражнения

Основни елементи, които трябва да запомните

Причината, поради която кожата се отпуска по време на менопаузата, се дължи най-вече на бързата загуба на колаген, която впоследствие провокира други промени. Добрата новина е, че все още има много неща, които можете да направите в тази посока, например:
· Намерете подходящата грижа за своята кожа и се придържайте към нея ежедневно
· Спазвайте добре балансирана диета.

Най-четени

Менопауза: Кои са най-честите симптоми, които показват промени в моята кожа?

Кожа и красота

Менопауза: Кои са най-честите симптоми, които показват промени в моята кожа?

В статията по-долу, нашият експерт д-р Каролина Копеч описва различните промени, които ще усетите и видите по кожата си, като загуба на еластичност, и обяснява защо тези промени се случват. Може да не изпитате всички тези симптоми, защото менопаузата е много лично преживяване, но тъй като всяка жена ще премине през нея, ние сме тук, за да Ви помогнем.

прочетете статията

Как мога да помогна на кожата си по време на менопаузата? Най-добри съвети за оптимална грижа за кожата

Кожа и красота

Как мога да помогна на кожата си по време на менопаузата? Най-добри съвети за оптимална грижа за кожата

Менопаузата е много лично преживяване, дълбоко свързано с вашите гени и семейно наследство. И все пак има и поредица от външни фактори. Тези външни фактори могат да бъдат управлявани благодарение на добрата грижа за кожата.

прочетете статията

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Съставки

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

прочетете статията

Менопауза: Всичко за кожата и хормоналните промени

Кожа и красота

Менопауза: Всичко за кожата и хормоналните промени

От съобщенията на научната общност на Vichy Laboratoires, нашата мисия е да продължим изследванията на менопаузата, за да извлечем полза от всички исторически данни, с които разполагаме, и да обогатим знанията за менопаузата.

прочетете статията

go to top