ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопауза и загуба на колаген: защо кожата ми се отпуска?

Вече не изглеждате, както когато на 20 години и няма нищо лошо в това, защото сте много по-усъвършенствани, отколкото тогава: по-уверени, постигналите сте повече, познавате себе си много по-добре.

Менопауза и загуба на колаген: защо кожата ми се отпуска?

През първите 5 години от менопаузата загубата на колаген стига до 30%

Да, кожата Ви постепенно започва да се отпуска през менопаузата, но преди да обмислите хирургична интервенция, има много по-безобидни решения, които могат да Ви помогнат.  Отпускането на кожата по време на менопауза е вследствие на бърза загуба на колаген през този период - до -30% през първите 5 години и по -2% през следващите 20 години. Предстоят трудности, но на Ваше място, ние ще се съсредоточим върху частта „следващите 20 години“!

Други последствия върху кожата Ви от намаляването на колаген

Атрофията съответства на засиленото намаляване на плътността на кожната тъкан. Всичко, което води до това намаляване, може да промени и комуникацията и обмена на хранителни вещества между епидермиса и дермата, затруднявайки кожата да запази механичните си свойства.

Тъй като колагенът се разгражда, кожата губи плътност, появяват се бръчки и фини линии. Може да забележите, че линиите при усмивка и мръщене стават постоянни, върхът на носа слиза по-ниско, торбичките под очите и порите стават по-големи.

Всички тези клинични промени при жени след менопауза са свързани със стареене на кожата на всеки един от трите слоя на лицето (епидермис, дерма и хиподерма). Атрофията, сухотата и отслабването на мастните възглавнички са основните признаци на този не много приятен, но абсолютно нормален процес. Може да забележите и прогресивно разграждане на хиалуроновата киселина в дермата, суха и груба кожа поради намалена секреция на себум, загуба на еластичност, намалена способност за поддържане на хидратация, което също може да доведе до загуба на плътност.   В заключение, лицето Ви може да изглежда различно, изморено и това може да промени самочувствието ви. Така че нека да го предотвратим или поне да го забавим по най-добрия възможен начин с: · Отказ от тютюнопушенето и намаляване на консумацията на алкохол
· Избор на подходяща ежедневна грижа за кожата, създадена за кожа преди и след менопауза – редовна употреба на слънцезащитен продукт с висока защита.
· Прием на здравословна, добре балансирана диета
· Практикуване на редовни упражнения

Основни елементи, които трябва да запомните

Причината, поради която кожата се отпуска по време на менопаузата, се дължи най-вече на бързата загуба на колаген, която впоследствие провокира други промени. Добрата новина е, че все още има много неща, които можете да направите в тази посока, например:
· Намерете подходящата грижа за своята кожа и се придържайте към нея ежедневно
· Спазвайте добре балансирана диета.

go to top