ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Менопауза: какво да правя с вагиналната сухота?

Сега, когато сте в менопауза, изпитвате промени в тялото, например сухота на влагалището: трябва ли това да се лекува или ще спре от само по себе си? Има временни решения, т.нар. фоново лечение. Нека да резюмираме?

Менопауза: какво да правя с вагиналната сухота?

Вагиналната сухота само по време на менопауза ли се появява или?

Причините за вагинална сухота варират от физиологични фактори, като хормонални промени или нежелани лекарствени реакции, до емоционални и психологически проблеми като липса на желание или дори тревожност. За щастие, независимо от причината, има решение за вагиналната сухота. Но най-важното е да се говори за това, за да се установи източникът на дискомфорт.

Защо се появява вагинална сухота по време на менопаузата?

Въпреки факта, че 25% до 50% от жените изпитват тези симптоми и техните отрицателни ефекти върху качеството на живот и сексуалната функция, жените остават сдържани и не търсят консултация при своя лекар (1).

Вагиналната сухота е много често срещан симптом при жени в менопауза. Вагиналната слуз - чувствителна към потапяне в хормоналните естрогенни секрети - постепенно изтънява и губи своята еластичност, по-специално поради спад в нивата на колаген и мастна тъкан. Вагиналната сухота се увеличава с годините и води до парене, дразнене, болка по време на секс или инфекции. Освен това е причина за проблеми с уринирането.

25 до 50% от жените изпитват вагинална сухота по време на менопаузата

Има различни решения: ако се предпише хормонално лечение, то ще помогне при вагинална сухота. Локалните лечения, базирани на естрадиол, като вагинални овули, пръстени или кремове също са ефективни. Ако не се иска или не се препоръчва лечение с естроген, лубрикантите и вагиналните хидрататори могат временно да намалят симптомите. Напоследък се използва витамин Е за подобряване на вагиналната сухота. Тези локални лечения обаче са временни решения и повече нямат ефект, когато пациентът спре да ги използва.

Вагиналната сухота е често срещано и фрустриращо състояние, но има начини за облекчаване на дискомфорта. Ако липсата на естествен лубрикант причинява болезнен секс, не забравяйте да поговорите с Вашия лекар за всички възможни лечения.

Основни елементи, които трябва да запомните

● Истина: сухота на влагалището е класически симптом при менопаузата
● Съвети: хормонални лечения, лубриканти, вагинални хидрататори са най-добрите ви приятели, ако ги използвате ежедневно и дългосрочно

ИЗТОЧНИЦИ


1. Pastore LM, Carter RA, Hulka BS, Wells E. Self-reported urogenital symptoms in postmenopausal women: Women’s Health initiative. Maturitas. 2004; 49(4):292-303.

go to top