ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Обяснение на феномена „стареене в градска среда“

Загрижени ли сте за ефектите от градския начин на живот върху Вашата кожа? Тук разглеждаме понятието „стареене в градска среда“ и какво означава това за бъдещето на Вашата кожа.

Обяснение на феномена „стареене в градска среда“

Какво означава „стареене в градска среда“?

Въпреки че от години се обсъждат вредните ефекти от определени външни фактори, за които е известно, че увреждат нашата кожа, като тютюнопушене и UV лъчите, хората все повече осъзнават последиците, които околната среда може да предизвика за тяхната кожа. Няколко ключови фактора, свързани с градския живот, включително стрес, умора и фотозамърсяване, са свързани със засилване на преждевременното стареене на кожата - всъщност над 80% от преждевременното стареене на кожата, външни фактори, като например вреди от UV лъчи. 


80%от стареенето на кожата
се дължи на външни фактори

Проучвания в Китай и Мексико показват увеличено производство на себум сред участниците в замърсените райони. 80% от стареенето на кожата се дължи на факторите на околната среда, като се доказва, че замърсяването предизвиква кафяви петна и други проблеми с пигментацията[1]. Междувременно стресът - обичаен фактор за живота в градска среда - показва, че предизвиква разнообразни отрицателни реакции в кожата[2], както и че повлиява отговора на кожата на алергични реакции.[3]

Начини за борба със стареенето в градска среда

По отношение на ключови съставки в грижата за кожата, антиоксидантите са най-добрите активни агенти – помощници в борбата срещу свободните радикали, които допринасят за разболяването. Ресвератрол е особено интересен случай, тъй като стимулира естествената антиоксидантна защита на кожата. ( Ресвератрол: следващият значим антиоксидант против стареене) - Ресвератрол се намира в гроздето и действието му се свързва с подобрената способност на кожата да реагира на оксидативен стрес.[1] В същото време, локалното приложение на витамин С е свързано с повишена способност за възстановяване след фотоувреждания.[2]
Разбира се, ползването на SPF продукт е особено важно за градските жители. Тестовете ин витро показват, че UV филтрите и RSV спомагат за борба срещу ефектите на фото-замърсяването върху кожата. Защитете кожата с ежедневна SPF грижа, независимо от сезона – при наличието на толкова много дневни кремове, включително слънцезащитни, нямате извинение да не изберете многоаспектен продукт, който едновременно хидратира и предпазва коата. И накрая, важно е да адаптирате Вашата ежедневна грижа за кожата с оглед на агресивните ефекти от градския начин на живот. Градският живот е често синоним на замърсяване, като мръсотията и праховите частици се свързват с лошо качество на въздуха, което се утаява върху лицето, причинявайки черни точки и несъвършенства. За да се преборите с това явление, експертите препоръчват задълбочено почистване на кожата.

[1]Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ (Кожни ефекти от замърсяването на въздуха) в Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) pp. 217-219 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8637736][2]Kiecolt-Glaser, J.K., Preacher, K.J., MacCallum, R.C., Atkinson, C., Malarkey, W.B., Glaser, R., 2003. ‘Chronic stress and age-related increases in the proinflammatory cytokine IL-6.’ (Хроничен стрес и свързано с възрастта повишаване на провъзпалителния цитокин IL-6) Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 100, pp. 9090—9095. [3]Kiecolt-Glaser et al. ‘How stress and anxiety can alter immediate and late phase skin test responses in allergic rhinitis’ (Как стресът и тревожността могат да променят непосредствената и късната фаза на кожните тестове при алергичен ринит) в Psychoneuroendocrinology 34 (2009) pp. 670—680 [4]Ido, Y. et al, ‘Resveratrol prevents oxidative stress-induced senescence and proliferative dysfunction by activating the AMPK-FOXO3 cascade in cultured primary human keratinocytes’ (Ресвератрол предотвратява стареенето и пролиферативната дисфункция, предизвикани от оксидативен стрес чрез активиране на каскадата AMPK-FOXO3 в култивирани първични човешки кератиноцити) в Public Library of Science 3.10 (2015) [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25647160] [5]Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ (Ефективност на антиоксидантите (витамин С и Е) със и без слънцезащитни продукти като локални фотозащитни средства) в Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8869680]  6 L’Oréal Scientific Report: new knowledge data about pollution and photopollution concept (Научен доклад на L'Oréal: нови данни за знанията относно замърсяването и концепцията за фотозамърсяване), Aulnay-Sous-Bois, May 2017.

go to top