ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Обяснение на феномена „стареене в градска среда“

Загрижени ли сте за ефектите от градския начин на живот върху Вашата кожа? Тук разглеждаме понятието „стареене в градска среда“ и какво означава това за бъдещето на Вашата кожа.

Обяснение на феномена „стареене в градска среда“

Какво означава „стареене в градска среда“?

Въпреки че от години се обсъждат вредните ефекти от определени външни фактори, за които е известно, че увреждат нашата кожа, като тютюнопушене и UV лъчите, хората все повече осъзнават последиците, които околната среда може да предизвика за тяхната кожа. Няколко ключови фактора, свързани с градския живот, включително стрес, умора и фотозамърсяване, са свързани със засилване на преждевременното стареене на кожата - всъщност над 80% от преждевременното стареене на кожата, външни фактори, като например вреди от UV лъчи. 


80%от стареенето на кожата
се дължи на външни фактори

Проучвания в Китай и Мексико показват увеличено производство на себум сред участниците в замърсените райони. 80% от стареенето на кожата се дължи на факторите на околната среда, като се доказва, че замърсяването предизвиква кафяви петна и други проблеми с пигментацията[1]. Междувременно стресът - обичаен фактор за живота в градска среда - показва, че предизвиква разнообразни отрицателни реакции в кожата[2], както и че повлиява отговора на кожата на алергични реакции.[3]

Начини за борба със стареенето в градска среда

По отношение на ключови съставки в грижата за кожата, антиоксидантите са най-добрите активни агенти – помощници в борбата срещу свободните радикали, които допринасят за разболяването. Ресвератрол е особено интересен случай, тъй като стимулира естествената антиоксидантна защита на кожата. ( Ресвератрол: следващият значим антиоксидант против стареене) - Ресвератрол се намира в гроздето и действието му се свързва с подобрената способност на кожата да реагира на оксидативен стрес.[1] В същото време, локалното приложение на витамин С е свързано с повишена способност за възстановяване след фотоувреждания.[2]
Разбира се, ползването на SPF продукт е особено важно за градските жители. Тестовете ин витро показват, че UV филтрите и RSV спомагат за борба срещу ефектите на фото-замърсяването върху кожата. Защитете кожата с ежедневна SPF грижа, независимо от сезона – при наличието на толкова много дневни кремове, включително слънцезащитни, нямате извинение да не изберете многоаспектен продукт, който едновременно хидратира и предпазва коата. И накрая, важно е да адаптирате Вашата ежедневна грижа за кожата с оглед на агресивните ефекти от градския начин на живот. Градският живот е често синоним на замърсяване, като мръсотията и праховите частици се свързват с лошо качество на въздуха, което се утаява върху лицето, причинявайки черни точки и несъвършенства. За да се преборите с това явление, експертите препоръчват задълбочено почистване на кожата.

[1]Goldsmith, L.A ‘Skin effects of air pollution’ (Кожни ефекти от замърсяването на въздуха) в Otolaryngology and head and neck surgery 114.2 (1996) pp. 217-219 [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8637736][2]Kiecolt-Glaser, J.K., Preacher, K.J., MacCallum, R.C., Atkinson, C., Malarkey, W.B., Glaser, R., 2003. ‘Chronic stress and age-related increases in the proinflammatory cytokine IL-6.’ (Хроничен стрес и свързано с възрастта повишаване на провъзпалителния цитокин IL-6) Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 100, pp. 9090—9095. [3]Kiecolt-Glaser et al. ‘How stress and anxiety can alter immediate and late phase skin test responses in allergic rhinitis’ (Как стресът и тревожността могат да променят непосредствената и късната фаза на кожните тестове при алергичен ринит) в Psychoneuroendocrinology 34 (2009) pp. 670—680 [4]Ido, Y. et al, ‘Resveratrol prevents oxidative stress-induced senescence and proliferative dysfunction by activating the AMPK-FOXO3 cascade in cultured primary human keratinocytes’ (Ресвератрол предотвратява стареенето и пролиферативната дисфункция, предизвикани от оксидативен стрес чрез активиране на каскадата AMPK-FOXO3 в култивирани първични човешки кератиноцити) в Public Library of Science 3.10 (2015) [Достъпно на: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25647160] [5]Darr, D., Dunston, S. et al, ‘Effectiveness of antioxidants (vitamin C and E) with and without sunscreens as topical photoprotectants’ (Ефективност на антиоксидантите (витамин С и Е) със и без слънцезащитни продукти като локални фотозащитни средства) в Acta dermato-venereologica 76.4 (1996) pp. 264-268 [Accessible at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8869680]  6 L’Oréal Scientific Report: new knowledge data about pollution and photopollution concept (Научен доклад на L'Oréal: нови данни за знанията относно замърсяването и концепцията за фотозамърсяване), Aulnay-Sous-Bois, May 2017.

Нашите продукти

 • Нощен крем и маска в едно

  SLOW ÂGE

  Нощен крем и маска в едно

  Нощен крем

  Нощен крем и маска в едно - Подпомага насищането с кислород и възстановяването на кожата

 • Vichy M89 promo.png
  Укрепващ и хидратиращ гел-бустер

  MINÉRAL 89

  Укрепващ и хидратиращ гел-бустер

  ИНОВАЦИЯ: дневна доза сила за кожата

 • Най-четени

  Топ 5 суперхрани за красива кожа

  Лице

  Топ 5 суперхрани за красива кожа

  Когато става въпрос за грижата за кожата, храната, която приемаме, е от съществено значение. Прочетете нашите топ 5 предложения за суперхрани, който трябва да присъстват в режима ви, за да имате здрав и сияен вид.

  прочетете статията

  Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

  Здравословен начин на живот

  Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

  Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние. Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

  прочетете статията

  go to top