ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Полифеноли и техните ползи за кожата

Какво представляват полифенолите и как влияят на кожата? Прочетете повече информация за тези магически молекули и тяхните антиоксидантни качества.

Полифеноли и техните ползи за кожата

Какво представляват полифенолите и какви ползи носят на кожата?


Въпреки че много от нас не са чували самия термин, все пак сме наясно с положителните качества на полифенолите върху кожата. Като цяло полифенолите се съдържат в много храни, главно растения, които имат висока концентрация на антиоксиданти. Точно такива храни имат силно противостареещо действие, особено в борбата с вредното влияние на UV лъчите[1]. Храните, богати на полифеноли, предотвратяват разпространението на свободни радикали, провокирани от външни фактори като слънчевите лъчи и замърсяванията, които ускоряват образуването на видими признаци на стареене. Колкото повече антиоксиданти приемаме, толкова по-добре кожата ни ще се справя с този оксидативен стрес - затова, ако търсим сияен и здрав вид, е важно да включваме съставки, богати на полифеноли, в нашаа диета.

Кой е най-ефективният начин да включим храни, богати на полифеноли, в нашата диета?


Яжте зеленчуци! Полифенолите често придават на някои сурови плодове, зеленчуци, подправки и билки техния кисел или горчив вкус. Преработените храни съдържат много по-ниски нива на полифеноли, затова се стремете да приемате храните в естествения им вид, за да приемате максималните им ползи. Главното правило - цветните плодове като боровинки, нар и червено грозде, имат високо съдържание на полифеноли, благодарение на пигментите антоциани. Други добри източници са кимиона и куркумата - за най-силен ефект комбинирайте черен пипер с куркума. 

Освен ползите за кожата, храните, богати на полифеноли, имат положително действие върху цялото тяло и здравословно състояние. Флавоноидите, вид полифеноли, помагат за стабилизирането на кръвното налягане, а проучвания са доказали, че полифенолите в натурания шоколад (квадратче или две, не цялата опаковка) имат положителен ефект върху кардиоваскулярната функция като подобряват циркулацията
.[1] Не че имахме нужда от извинение, но все пак е добре да знаем.

go to top