ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

По-висок ли е рискът от рак на кожата в менопаузата?

С менопаузата, различни части от Вашето тяло стават малко по-уязвими, следователно, те са по-податливи на външни и вътрешни атаки. Разбира се, кожата Ви е на първо място, затова без колебание заложете на слънцезащита.

По-висок ли е рискът от рак на кожата в менопаузата?

Менопаузата прави кожата ви по-уязвима към рак

Кератиноцитите са клетки, които съставляват 90% от повърхностния слой на кожата.

Ракът на кожата е най-често срещаното злокачествено заболяване, като всяка година в САЩ има повече от 1 милион нови случая. От доста време е известно, че излагането на слънце играе решаваща роля във всичко това. Излагането на слънце е нещо, което можете малко или повече да контролирате, моля, напрете го правилно!
Клиничните открития предполагат, че естрогенът може би участва в развитието на рак на кожата, тъй като естрогенните рецептори присъстват върху кератиноцитите на кожата.

Клиничните изпитвания разкриват, че пероралната контрацепция и хормоналната терапия по време на менопауза намаляват акнето и стареенето на кожата, докато някои от тях откриват връзка между употребата на перорални контрацептиви и повишен риск от немеланомен рак на кожата. Съветваме Ви да внимавате какво приемате!  

Прости стъпки, които трябва да предприемете за предотвратяване на рак на кожата

С увеличаването на риска от рак (включително рак на кожата) с възрастта, се препоръчва да обърнете по-голямо внимание възможно най-рано. Редовният самостоятелен преглед и дермоскопия в кабинета на Вашия дерматолог осигуряват бърза идентификация и изрязване на подозрителни лезии.

Karolin Kopeć

Това е моментът, в който вдигате телефона си, за да си уговорите час.
Основни рискови фактори за рак на кожата са излагане на слънце, история на слънчеви изгаряния, фамилна анамнеза за рак на кожата и тип кожа.  Както винаги, но сега още повече; препоръчва се да започнете да използвате редовно слънцезащитни продукти с широк спектър и винаги да нанасяте отново. Използвайте продукти със SPF 30-50 на всички открити места, непокрити с дрехи.

Основни елементи, които трябва да запомните

Кожата Ви губи способността си за защита поради променливото ниво на естроген, а понякога и поради фамилна история, затова трябва да обърнете допълнително внимание и да я подпомогнете с:
• Правилна слънцезащита
• И редовни посещения при дерматолог! Помолете Вашия специалист да проверява бенките и останалата кожа поне веднъж годишно, както препоръчват асоциации по дерматология по целия свят.

Най-четени

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Здраве

Горещи вълни по време на менопауза: причини, симптоми и как да се справим с тях?

Горещите вълни са едни от многото обезпокояващи симптоми по време на менопауза. В тази статия, Karolina Kopeć, нашият дерматолог, ще обясни основните причини за горещи вълни и ще Ви даде съвети как да се справите с тях.

прочетете статията

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Здраве

Диагностициране на менопаузата: трябва ли да си направя кръвни изследвания?

Признаците при менопаузата всъщност не са едва доловими ... Физическата промяна започва от различни аспекти и ние Ви съветваме да посетите общопрактикуващия си лекар или специалист, за проверка и потвърждение.

прочетете статията

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

Здраве

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

Спирането на приема на противозачатъчни таблетки трябва да се основава на симптомите, които имате, и да се основава на препоръката на гинеколог. Открийте защо все още може да сте фертилни по време на менопаузата, в тази статия.

прочетете статията

go to top