ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

По-висок ли е рискът от рак на кожата в менопаузата?

С менопаузата, различни части от Вашето тяло стават малко по-уязвими, следователно, те са по-податливи на външни и вътрешни атаки. Разбира се, кожата Ви е на първо място, затова без колебание заложете на слънцезащита.

По-висок ли е рискът от рак на кожата в менопаузата?

Менопаузата прави кожата ви по-уязвима към рак

Кератиноцитите са клетки, които съставляват 90% от повърхностния слой на кожата.

Ракът на кожата е най-често срещаното злокачествено заболяване, като всяка година в САЩ има повече от 1 милион нови случая. От доста време е известно, че излагането на слънце играе решаваща роля във всичко това. Излагането на слънце е нещо, което можете малко или повече да контролирате, моля, напрете го правилно!
Клиничните открития предполагат, че естрогенът може би участва в развитието на рак на кожата, тъй като естрогенните рецептори присъстват върху кератиноцитите на кожата.

Клиничните изпитвания разкриват, че пероралната контрацепция и хормоналната терапия по време на менопауза намаляват акнето и стареенето на кожата, докато някои от тях откриват връзка между употребата на перорални контрацептиви и повишен риск от немеланомен рак на кожата. Съветваме Ви да внимавате какво приемате!  

Прости стъпки, които трябва да предприемете за предотвратяване на рак на кожата

С увеличаването на риска от рак (включително рак на кожата) с възрастта, се препоръчва да обърнете по-голямо внимание възможно най-рано. Редовният самостоятелен преглед и дермоскопия в кабинета на Вашия дерматолог осигуряват бърза идентификация и изрязване на подозрителни лезии.

Karolin Kopeć

Това е моментът, в който вдигате телефона си, за да си уговорите час.
Основни рискови фактори за рак на кожата са излагане на слънце, история на слънчеви изгаряния, фамилна анамнеза за рак на кожата и тип кожа.  Както винаги, но сега още повече; препоръчва се да започнете да използвате редовно слънцезащитни продукти с широк спектър и винаги да нанасяте отново. Използвайте продукти със SPF 30-50 на всички открити места, непокрити с дрехи.

Основни елементи, които трябва да запомните

Кожата Ви губи способността си за защита поради променливото ниво на естроген, а понякога и поради фамилна история, затова трябва да обърнете допълнително внимание и да я подпомогнете с:
• Правилна слънцезащита
• И редовни посещения при дерматолог! Помолете Вашия специалист да проверява бенките и останалата кожа поне веднъж годишно, както препоръчват асоциации по дерматология по целия свят.

go to top