ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Сърбеж на кожата, суха кожа ... Как се променя кожата ми по време на менопаузата?

Менопаузата често е придружена от странни усещания и дискомфорт на кожата като сърбеж или сухота. И Вашата ли така се чувства? В тази статия по-конкретно се дават нужните отговори и съвети.

Сърбеж на кожата, суха кожа ... Как се променя кожата ми по време на менопаузата?

Ето какво се случва с кожата ви или по-точно - какво вече не се случва.

Промени в кожата по време на менопаузата при естествено по-малко производство на естроген от яйчниците

Естрогените, по-специално 17β-естрадиол, са мощни антиоксиданти и техният дисбаланс причинява увреждане на клетките, свързано с оксидативен стрес (дисбаланс на свободните радикали и антиоксиданти) (1). Всъщност, намаляването на естрогена причинява излишък на свободни радикали и това е ключът към разбирането на процеса на стареене на кожата.   Кожата е първият орган, повлиян от спадащите нива на естроген по време на менопаузата.

Какво по- точно се случва с клетките на кожата и нейните защитни слоеве?

Спадът на естрогените и произтичащото от това повишаване на свободните радикали модифицират различни видове клетки, взаимодействието между тези клетки и тъканите, в които клетките се развиват: извънклетъчният матрикс.   Кожата се повлиява по много начини, а именно:   • намаляване на дебелината и бариерната функция върху кератиноцитите (клетки по повърхността на кожата), които изграждат епидермиса • намаляване на пролиферацията на дермални фибробласти, отговарящи за производството на извънклетъчния матрикс, и намаляване на техните синтези (колаген) • активиране на разграждането на ензима върху извънклетъчния матрикс, с ефект най-вече върху колагена и еластина (металопротеазни протеини). • спад в производството на себум • намалена хидратация на кожата • промяна на микроциркулацията (кръвообращението), което води до горещи вълни, а също и до по-малко оксигенация и хранене към клетките • промяна на плътността на косата, което води до загуба на коса • поява на целулит • по-бавно възстановяване на белези

30% от СТРУКТУРАТА НА ПРОТЕИНИТЕ СЕ ГУБИ СЛЕД 5 ГОДИНИ НА МЕНОПАУЗА (2)

Като цяло, присъщото стареене или т.нар. хронологично стареене, намалява производството на естроген, което води до появата на фини бръчки, по-тънка, чувствителна и по-малко тонизирана кожа. Този процес се случва доста бързо и е обичайно да се забележи пет години след менопаузата и при липса на допълнителни лечения се стига до загуба на 30% от протеиновата структура на нашата кожа (2).   Присъщото стареене поради излагане на UV лъчите на слънцето, замърсявания и тютюнопушене също допринася за оксидативния стрес, което води до образуване на още по-дълбоки бръчки и възрастови петна.

Основни елементи, които трябва да запомните:

• Намаляването на естрогена (мощен антиоксидант) по време на менопаузата усилва процеса на стареене на кожата • По време на менопаузата: намалява хидратцията, еластичността и плътността на кожата, появяват се фини бръчки, кожата като цяло е по-тънка, чувствителна и по-малко тонизирана

ИЗТОЧНИЦИ:


1. The role of estrogen in cutaneous ageing and repair.
Wilkinson HN, Hardman MJ.
Maturitas. 2017 Sep;103:60-6
2. Symptoms of menopause - global prevalence, physiology and implications.
Monteleone P, Mascagni G, Giannini A, Genazzani AR, Simoncini T.
Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215

Нашите продукти

 • Best-seller

  КОМПЕНСИРАЩ КОМПЛЕКС Крем за възстановяване на кожата в периода на менопаузата за нормална до комбинирана кожа
 • НОЩЕН КОМПЕНСИРАЩ КОМПЛЕКС Крем за възстановяване на кожата в периода на менопаузата
 • Най-четени

  Менопауза: Кои са най-честите симптоми, които показват промени в моята кожа?

  Кожа и красота

  Менопауза: Кои са най-честите симптоми, които показват промени в моята кожа?

  В статията по-долу, нашият експерт д-р Каролина Копеч описва различните промени, които ще усетите и видите по кожата си, като загуба на еластичност, и обяснява защо тези промени се случват. Може да не изпитате всички тези симптоми, защото менопаузата е много лично преживяване, но тъй като всяка жена ще премине през нея, ние сме тук, за да Ви помогнем.

  прочетете статията

  Как мога да помогна на кожата си по време на менопаузата? Най-добри съвети за оптимална грижа за кожата

  Кожа и красота

  Как мога да помогна на кожата си по време на менопаузата? Най-добри съвети за оптимална грижа за кожата

  Менопаузата е много лично преживяване, дълбоко свързано с вашите гени и семейно наследство. И все пак има и поредица от външни фактори. Тези външни фактори могат да бъдат управлявани благодарение на добрата грижа за кожата.

  прочетете статията

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Съставки

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

  прочетете статията

  Менопауза: Всичко за кожата и хормоналните промени

  Кожа и красота

  Менопауза: Всичко за кожата и хормоналните промени

  От съобщенията на научната общност на Vichy Laboratoires, нашата мисия е да продължим изследванията на менопаузата, за да извлечем полза от всички исторически данни, с които разполагаме, и да обогатим знанията за менопаузата.

  прочетете статията

  go to top