ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Сърбеж на кожата, суха кожа ... Как се променя кожата ми по време на менопаузата?

Менопаузата често е придружена от странни усещания и дискомфорт на кожата като сърбеж или сухота. И Вашата ли така се чувства? В тази статия по-конкретно се дават нужните отговори и съвети.

Сърбеж на кожата, суха кожа ... Как се променя кожата ми по време на менопаузата?

Ето какво се случва с кожата ви или по-точно - какво вече не се случва.

Промени в кожата по време на менопаузата при естествено по-малко производство на естроген от яйчниците

Естрогените, по-специално 17β-естрадиол, са мощни антиоксиданти и техният дисбаланс причинява увреждане на клетките, свързано с оксидативен стрес (дисбаланс на свободните радикали и антиоксиданти) (1). Всъщност, намаляването на естрогена причинява излишък на свободни радикали и това е ключът към разбирането на процеса на стареене на кожата.   Кожата е първият орган, повлиян от спадащите нива на естроген по време на менопаузата.

Какво по- точно се случва с клетките на кожата и нейните защитни слоеве?

Спадът на естрогените и произтичащото от това повишаване на свободните радикали модифицират различни видове клетки, взаимодействието между тези клетки и тъканите, в които клетките се развиват: извънклетъчният матрикс.   Кожата се повлиява по много начини, а именно:   • намаляване на дебелината и бариерната функция върху кератиноцитите (клетки по повърхността на кожата), които изграждат епидермиса • намаляване на пролиферацията на дермални фибробласти, отговарящи за производството на извънклетъчния матрикс, и намаляване на техните синтези (колаген) • активиране на разграждането на ензима върху извънклетъчния матрикс, с ефект най-вече върху колагена и еластина (металопротеазни протеини). • спад в производството на себум • намалена хидратация на кожата • промяна на микроциркулацията (кръвообращението), което води до горещи вълни, а също и до по-малко оксигенация и хранене към клетките • промяна на плътността на косата, което води до загуба на коса • поява на целулит • по-бавно възстановяване на белези

30% от СТРУКТУРАТА НА ПРОТЕИНИТЕ СЕ ГУБИ СЛЕД 5 ГОДИНИ НА МЕНОПАУЗА (2)

Като цяло, присъщото стареене или т.нар. хронологично стареене, намалява производството на естроген, което води до появата на фини бръчки, по-тънка, чувствителна и по-малко тонизирана кожа. Този процес се случва доста бързо и е обичайно да се забележи пет години след менопаузата и при липса на допълнителни лечения се стига до загуба на 30% от протеиновата структура на нашата кожа (2).   Присъщото стареене поради излагане на UV лъчите на слънцето, замърсявания и тютюнопушене също допринася за оксидативния стрес, което води до образуване на още по-дълбоки бръчки и възрастови петна.

Основни елементи, които трябва да запомните:

• Намаляването на естрогена (мощен антиоксидант) по време на менопаузата усилва процеса на стареене на кожата • По време на менопаузата: намалява хидратцията, еластичността и плътността на кожата, появяват се фини бръчки, кожата като цяло е по-тънка, чувствителна и по-малко тонизирана

ИЗТОЧНИЦИ:


1. The role of estrogen in cutaneous ageing and repair.
Wilkinson HN, Hardman MJ.
Maturitas. 2017 Sep;103:60-6
2. Symptoms of menopause - global prevalence, physiology and implications.
Monteleone P, Mascagni G, Giannini A, Genazzani AR, Simoncini T.
Nat Rev Endocrinol. 2018 Apr;14(4):199-215

go to top