ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние.

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Думата с Ф: какво представляват ферментиралите храни?


Не са толкова страшни, колкото звучат. Въпреки репутацията им на последния тренд в храненето, ферментиралите храни всъщност са познати от хиляди години с различни техники от целия свят. До ден днешен ферментиралите храни се забелязват в държави от Корея, ЮАР до България, с храни като кисело зеле, ласи и кимчи. Вкусовете могат да варират от кисело, сладко и горчиво, но какво е важното при този тип храни? Редица полезни качества за тялото - от нормализиране на теглото до подобрено качество на кожата.

Как ферментират храните и какви са ползите им?


Може и да не сте наясно с думата 'ферментирал' - поне не, когато става въпрос за здравословен начин на живот - ами пробиотик? Процесът на ферментиране забързва растежа на важни пробиотици, киселото мляко е най-добрият пример. Резултатът - високи нива на ползена за стомашночревния тракт бактерия, която може не само да подобри процесите на храносмилане, но и да засили имунната система. И това без никакви изкуствени добавки!

Кои ферментирали храни трябва да добавите в диетата си?


Но какво общо имат всички тези различни типове храни? Отговорът: процес, който стимулира растежа на тези полезни бактерии, превръщайки естествените въглехидрати и захари на продуктите в жизненоважни витамини и минерали. Получените нутриенти имат 'засилен ефект', тоест естествените витамини и минерали в храните стават още по-ефективни. Зелето в кимчито например, има още по-високо съдържание на витамин C, което стяга и омекотява кожата, заради повишената продукция на колаген. Темпето пък (направено от ферментирала соя), е много добър източник на протеин, които също стимулира колагеновата продукция. Добър начин да включите тези храни в диетата си е като замените стандартното месо или риба с темпе или мисо в някои от ястията. За десерт? Източно европейският кефир - гъста, кисела напитка, подобна на киселото мляко - е страхотен източник на витамин D, които стимулира растежа на здрава коса, кожа и нокти. Убедихме ли ви вече? Ние отдавна сме - хайде към кухнята! 


Нашите продукти

 • Енергизиращ крем с изглаждащ и озаряващ ефект
 • Енергизиращ крем с изглаждащ и озаряващ ефект - Суха кожа
 • Най-четени

  Как да живеете добре на бързи обороти

  Лайфстайл

  Как да живеете добре на бързи обороти

  Спокойният и бавен живот е страхотен, но не е за всеки. Без значение дали се борите със стрес на работа, вкъщи или просто се опитвате да отделите по 5 минути дневно за себе си, опитайте няколко от нашите съвети за живот на бързи обороти без проумора.

  прочетете статията

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Коса

  3 начина за справяне с изтъняващата коса

  Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

  прочетете статията

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Съставки

  Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

  Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

  прочетете статията

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Коса

  4 съвета за справяне с косопада при мъжете

  Наследственият косопад може да се прояви под много форми и на всяка възраст. Това може силно да се отрази на самочувствието ви, особено на по-млада възраст или когато сте подложени на много стрес в период от живота си.

  прочетете статията

  go to top