ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Вярно, името може да не звучи много приятно, но повярвайте ни като ви казваме, че трябва да заложите на ферментирали храни, ако искате да подобрите цялостното си здравословно състояние.

Ферментирали храни: повярвайте ни, кожата ви ще ви благодари

Ще ви обясним повече за тази тенденция в храненето, както и ще препоръчаме какви видове да включите в диетата си.

Думата с Ф: какво представляват ферментиралите храни?


Не са толкова страшни, колкото звучат. Въпреки репутацията им на последния тренд в храненето, ферментиралите храни всъщност са познати от хиляди години с различни техники от целия свят. До ден днешен ферментиралите храни се забелязват в държави от Корея, ЮАР до България, с храни като кисело зеле, ласи и кимчи. Вкусовете могат да варират от кисело, сладко и горчиво, но какво е важното при този тип храни? Редица полезни качества за тялото - от нормализиране на теглото до подобрено качество на кожата.

Как ферментират храните и какви са ползите им?


Може и да не сте наясно с думата 'ферментирал' - поне не, когато става въпрос за здравословен начин на живот - ами пробиотик? Процесът на ферментиране забързва растежа на важни пробиотици, киселото мляко е най-добрият пример. Резултатът - високи нива на ползена за стомашночревния тракт бактерия, която може не само да подобри процесите на храносмилане, но и да засили имунната система. И това без никакви изкуствени добавки!

Кои ферментирали храни трябва да добавите в диетата си?


Но какво общо имат всички тези различни типове храни? Отговорът: процес, който стимулира растежа на тези полезни бактерии, превръщайки естествените въглехидрати и захари на продуктите в жизненоважни витамини и минерали. Получените нутриенти имат 'засилен ефект', тоест естествените витамини и минерали в храните стават още по-ефективни. Зелето в кимчито например, има още по-високо съдържание на витамин C, което стяга и омекотява кожата, заради повишената продукция на колаген. Темпето пък (направено от ферментирала соя), е много добър източник на протеин, които също стимулира колагеновата продукция. Добър начин да включите тези храни в диетата си е като замените стандартното месо или риба с темпе или мисо в някои от ястията. За десерт? Източно европейският кефир - гъста, кисела напитка, подобна на киселото мляко - е страхотен източник на витамин D, които стимулира растежа на здрава коса, кожа и нокти. Убедихме ли ви вече? Ние отдавна сме - хайде към кухнята! 


go to top