ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Доц. д-р Лъчезар Лозанов - ендокринолог

Какви са познанията и осведомеността на жените в България относно менопаузата, доколко са готови да споделят и кои са основните стъпки, които трябва да се предприемат за здравето в този период от живота на жените, прочетете съветите на доц. д-р Лъчезар Лозанов, д.м., началник Клиника по Вътрешни болести (Ендокринология и Нефрология), Acibadem City Clinic, УМБАЛ Токуда Болница София

Лозанов

Бихте ли ни обяснили накратко какво се случва с хормоните по време на (пери) менопаузата?
Климактериумът е преходен период от живота на жената, водещ до прекратяване на репродуктивната й функция, което е свързано с преустановяване на яйчниковата дейност и отпадане на женския полов хормон естроген. В климактериума има няколко фази: пременопауза, при която е налице нередовна менструация, междинни маточни кръвотечения, намалено сексуално желание за период около 5-10 години. Втората фаза е менопауза - обикновено около 1 година след последния менструален цикъл, настъпваща средно около 50-годишна възраст. Третата фаза е на постменопаузата, при която напълно се преустановява яйчниковата дейност. Стареенето на яйчника е непрекъснат процес, започващ още по време на пубертета. Настъпването и протичането на климактериума е свързан с наследствени, социално-поведенчески и външни фактори (операции, лъчеви въздействия, тютюнопушене).

Кои са най-честите първи симптоми на (пери) менопауза?

При около 25% от жените климактериумът протича безсимптомно. Смущенията през постменопаузалната фаза са свързани с невро-вегетативна и невро-психична симптоматика: топли вълни, изпотяване, главоболие, безсъние и сърцебиене. Топлите вълни се срещат в 70 % от жените, като при 25% от тях се запазва за повече от 5 години. Те са по-чести и тежки през нощта, завършват с изпотяване и събуждане. В някои случаи се комбинират с отпадналост, умора, гадене, напрежение, депресия, раздразнителност, отслабване на паметта. Остеопорозата е друга важна проява на климакса. Ускорената костна загуба е свързана с редуциране на превантивното действие на естрогените, поради техния дефицит. Във времето най-чести са фрактурите на гръбначните прешлени и предмишниците. Налице са прояви от сърдечно-съдовата система, като изява на артериална хипертония, повишена склонност към запушване на съдовете, както и затлъстяване и нарушения в нивата на холестерола.

По какъв начин може да се засегне качеството на живот, ако жените не са осведомени какво им предстои? Как може всяка жена да си помогне в този етап от живота?

При различните пациентки клиничната симптоматика може да варира, а някои от тях нямат никакви оплаквания. Тези които имат изявени невро-вегетативни оплаквания, които споменахме по-горе, имат влошено качество на живот в семейството си и в работната им среда. Раздразнителността, депресиите, топлите вълни и сърцебиенето създават условия за грешки в работата им и взимането на решения, конфликти с близките им, неудовлетвореност във взаимоотношенията и външния им вид. Разбира се, това е строго индивидуално и зависи от самия характер на човека. Трябва да се приеме философски, че трябва да се премине през този период и това е естественият ход в живота при всяка жена. При развитие на остеопороза риска е от фрактури на прешлени, китки, глезени и т.н. Това влошава походката, стойката на тялото, затруднява физическите натоварвания и създава риск от падания и нови фрактури. Много важно е да се спазва необходимата хигиена на живот, да се избягва прехранването, напълняването, да има определен диетичен режим, включващ ежедневен прием на млечни произведения, ядки, листни зеленчуци, риба. Необходимо е активно движение и излагане на слънчева светлина. Това повишава нивата на калций и витамин Д в тялото и води до профилактика на остеопорозата, по-добро състояние на кожата и косата, до поддържане на имунната система и намаляване на риска от сърдечни заболявания.  

В кой момент жената трябва да потърси съвет от експерт, за да премине през тази фаза на живота възможно най-лесно?

С кой медицински специалист първо трябва да се посъветват жените? На първо място с личния си гинеколог. Тъй като оплакванията при някои жени започват около 5 години преди настъпване на менопаузата, тази консултация е желателна около 45-годишна възраст. Отговорност на лекаря е да подготви жената, да я информира за възможните проблеми и рискове. Преценката за евентуална хормонално-заместителна терапия (ХЗТ) в бъдеще е свързана със състоянието на млечните жлези и яйчниците. Менструалните нарушения могат да се дължат и на хормонални или други проблеми, като в тези случаи е небходима консултация с ендокринолог. Най-честа причина за подобни оплаквания и съпътстващи менструални нарушения е намалената функция на щитовидната жлеза (хипотиреоидизъм), свързан с автоимунното заболяване Тиреоидит на Хашимото. Честотата му нарасна през последните десетилетия, като засяга всяка десета жена.

Какви са познанията и осведомеността на жените в (пери) менопауза, които посещават Вашата практика и доколко те са готови да говорят открито за своя опит и проблеми в този период от живота?

Смятам, че много от жените са запознати в най-общ план с проблема. Все още съществува страх от прием на хормонално лечение в първите години на менопаузата. Но при липса на противопоказания ХЗТ повишава значително качеството на живот години напред, намалява риска от покачване на тегло и нарушеният в липидната обмяна, риска за развитие на остеопороза и сърдечно-съдови заболявания, подобрява се еластичността на кожата, намаляват косопада, сухотата и болезнеността на влагалището при полов акт. Пациентките трябва да бъдат запознати от лекарите с тези специфични проблеми, да се влезе в дълбочина на разговора с тях, да се намалят страховете от такова лечение. Да, считам, че пациентките са готови да говорят открито за тези проблеми.

Какъв е Вашият съвет за хормонозаместителна терапия? Какво трябва да направи жената, преди да вземе това решение?

ХЗТ се използва през последните 80 години, като най-разпространено такова лечение е в САЩ, докато в България само около 1-2%. Тя включва естествени естрогени и гестагени, което имитира естествения хормонален баланс и замества отпадналата функция на яйчниците. Естрогените могат да се прилагат през устата, върху кожата, под езика или интравагинално. Те са най-ефективните средства за лечение на невро-вегетативните смущения, като подобряват съня и настроението. Има доказателства, че болестта на Алцхаймер и свързаната с нея деменция се срещат по-рядко при жени на ХЗТ. ХЗТ значително подобрява качеството на живота на жената в менопауза и се оценява като сериозен успех на съвременната медицина.  

Има ли консултативен център или друго място за жени в (пери) менопауза в България, където те да могат да намерят повече информация и експертни съвети?

Не ми е известен такъв център. Обичайно консултации и препоръки могат да се дадат в ендокринологичните и гинекологичните кабинети. Необходима е по-голяма информационна кампания в медиите.

Какво бихте посъветвали жените: какви стъпки да предприемат, така че да поддържат добро качество на живот през този етап от живота си?

Доброто качество на живот се постига с усилия, които трябва да полагаме през целия си живот, още от детска възраст. Необходимо е правилно здравословно хранене още от годините на пубертета и достатъчно движение. Това създава условия да се развие и регулира правилно половата система, да има редовен менструален цикъл, да се постигне достатъчно костна маса, да се поддържа нормално телесно тегло и да се създадат условия в момента на влизане в перименопаузалния период жената да бъде здрава. Чест проблем в млада възраст е яйчниковата поликистоза, която трябва да бъде навременно диагностицирана и лекувана, да се изключат нарушения във функцията на щитовидната жлеза, кръвната захар и холестерола. Необходимо е при всяко менструално нарушение да се търси навременна причина, а при ранно спиране на менструацията след 40-годишна възраст да се обсъди подробно необходимостта от ХЗЛ, което да замести хормонално отпадналата яйчникова функция. Да не се забравя, че всичко е генетично предопределено и човек не може да избяга от своето предразположение към определени болести и състояния. Въпреки това, контактът с гинеколог и ендокринолог и редовните ежегодни профилактични прегледи при тях, могат да осигурят подобро бъдеще на всяка жена.

go to top