ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Д-р Катя Паскова-дерматолог

Какви промени в кожата може да очаквате в периода на менопауза? Става ли кожата по-чувствителна и какви грижи да полагаме, така че да сме по-подготвени за този период? Отговори на тези въпроси и други експертни съвети разкрива д-р Катя Паскова, дерматолог с над 20-годишен опит в медицината.

Катя Паскова

Как се променя кожата по време на (пери)менопаузата?

Процесите в женския организъм през менопаузата водят основно до изтъняване, изсушаване, отпускане на кожата. Загубата на блясък и плътност също са налице. Появяват се и/или се задълбочават линии и бръчки по кожата и се наблюдава нарушаване на младежкия контур на лицето.

Каква е причината (пери)менопаузата да засяга нашата кожа?

Менопаузата променя процеси във всички нива на кожата. През този етап от живота на женската кожа намаляват някои женски хормони, най-вече на естрогена, респективно от което намалява и производството на колаген. Именно те са ключово важни за младежкия и здрав вид на кожата. Естрогенът е хормон, който повлиява и поддържането на плътна и хидратирана кожа. Колагенът е сред най-разпространените протеини в кожата и е жизненоважен за добрата и структура и еластичност. Загубата на подкожни мазнини също е характерна за този период. Нарушенията на клетъчния метаболизъм и хормоналното стареене са основните причини за промяната на вида и качеството на кожата.  

Как можем да подготвим кожата си за всичко, което менопаузата носи, за да направим промените по-леки?

Превенцията е най-добрата защита! Навременното стимулиране на естествените процеси в кожата ще помогне нейния здрав и младежки вид да се запази максимално дълго – през и след менопаузата. Колагеностимулиращите и ревитализиращи дерматологични терапии, съчетани с правилната хидратираща и подхранваща козметична рутина вкъщи са ключът към красивата хора в зряла възраст.  

Какво е препоръчително да се промени в навиците на жените, когато става въпрос за грижа за кожата в периода на менопауза? Какви са вашите съвети за грижа за кожата на тази възраст?

Грижата за кожата е комплексна! Начинът на хранене, двигателната култура, работата и цялостния начин на живот се отразяват върху целия организъм, включително и кожата. Съветвам дамите да бъдат стриктни в достатъчния прием на вода, да увеличат консумацията на храни, богати на фибри и калций, а да намалят приема на кафе, алкохол и захар. Масажите повишават кръвообращението и циркулацията, което оказва положително влияние върху тъканите. Слънцезащитата е задължителна, дори и през мрачните дни, защото фотостареенето на кожата допълнително нарушава и състарява вида и.

На какво е хубаво да се обръща по-специално внимание при избора на продукти за грижа за кожата в периода на (пери)менопауза?

Козметичните продукти за грижа за кожата в периода пери и пост менопазута, трябва да комбинират достатъчно и подходящи активни съставки, за да предоставят комплексна и качествена грижа за кожата. Хиалуроновата киселина, омега мастни киселини, витамин Е, АХА киселини са ключови съставки в грижата за зрялата женска кожа, особено в тези деликатни етапи.

Какъв би бил съветът Ви относно хранителните добавки за подобрен външен вид на кожата?

Ако не получават достатъчно витамин Д от хранителния си режим и излагане на слънце, би било полезно дамите да го приемат като хранителна добавка. Той е важен за абсорбирането на калция от организма. Оралният прием на колаген допълнително ще помогне за подобряването на кожната структура.    

Оказва ли влияние (пери) менопаузата върху състоянието на косата и как се променя тя?

Изтъняването на косата и косопада са характерни за периода на менопауза, поради намаленото производство на естроген, което вече споменахме. Естрогенът е хормон, който увеличава растежа на косъма и е отговорен за гъстотата на косата.  

Как да се грижим найдобре за косата си в периода на менопаузата?

Съветвам дамите да съобразят козметичните продукти със състоянието на скалпа и косата им и да добавят към шампоана продукт с подхранващо и по-интензивно действие. При интензивен косопад, изтъняване на косата или друг проблем, обезателно трябва да се консултират с дерматолог, който ще назначи лечение.

Често в периода на (пери) менопаузата се появява окосмяване на нежелани места - например по брадичката и горната устна – каква е причината и има ли начин да се повлияе на този процес?

Хормоналният дисбаланс в периода на (пери) менопаузата е в основата и на този проблем. Нежеланото окосмяване в зоната на брадичката и горната устна може да бъде отстранено чрез различни методи като кола маска и др., но лазерната епилация е методът, който третира космения фоликул и може да намали или изцяло да го заличи с времето. Появата на мъжки вторични полови характеристики, като груби косми по лицето, може да бъде признак и на здравословен проблем, затова при по-изразено лицево окосмяване съветвам дамите да се консултират със специалист.

Има ли промени в кръвоносните съдове (например разширени вени), дължащи се на менопаузата и какви съвети ще дадете на жените в менопауза за профилактиката им?

Според различни специалисти горещите вълни през менупаузата се считат за предпоставка за нарушаване на функцията на кръвоносните съдове, поради честото повишаване на телесната температура. Характерно за периода на менопаузата е и обострянето на розацеята. Разбира се, има и други фактори, които водят до разширени вени, например, като хормонални промени, заседнал начин на живот и т.н. Извършването на подходящи упражнения, носенето на стягащи чорапи могат да помогнат при този проблем, но задължително при наличието на разширени вени се консултирайте със съдов специалист.

go to top