ИНТЕРВЮ С Д-Р КАМЕЛИЯ ПРИСАДАШКА, ДЕРМАТОЛОГ: ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА КОЛАГЕНА

Разкажете ни нещо повече за колагена - какво представлява и защо е важен за кожата?

Колагенът е основният структурен протеин в кожата и съединителната тъкан. Той е около 75% от теглото на кожата и 25-35% от протеиновото съдържание на тялото. Колагенът осигурява структурна опора на клетките и тъканите, здравина и еластичност както на кожата, така и на кости, сухожилия, връзки и др. Има повече от 28 различни вида колаген, но най-разпространената форма е колаген тип I, който е с най-голяма здравина и най-важен за кожата. 

Каква е разликата между колаген за пиене (под формата на хранителни добавки), колаген приет чрез храната и съставките, които са в кремовете? 

С напредването на възрастта количеството колаген, което приемаме с храната не е в състояние да компенсира намаленото собствено производство. Това се отразява върху цялостното състояние на тъканите, но особено видими са последствията за кожата, която вследствие на загубата на колаген и еластин и намаленото им производство реагира с поява на бръчки, пигментации, отпускане, които постепенно се задълбочават. Затова е необходимо да започнем да си набавяме колаген освен с храната, но и с хранителни добавки още преди да започнем да го губим. Изключително важно е да се храним балансирано и здравословно. Приемайки колаген чрез храната, той се разгражда до основните си вещества и се отделят полезните от тях, сред които са аминокиселините, които помагат да се синтезира нов колаген в организма. Много важно е да знаем, че по естествен път колагенът се приема с храна предимно от продукти с животински произход. Затова и понякога хората, които практикуват вегетарианство или веганство, страдат от недостиг на колаген. Проучвания обаче доказват, че съществуват и растителни продукти, които, макар че не съдържат самото вещество, подпомагат активно естествения му синтез. 
В последните години има голям интерес към хранителните добавки, съдържащи колаген. И въпреки, че винаги препоръчваме здравословно и добре балансирано хранене, не можем да не признаем и ефективността на така наречения хидролизиран колаген. Той се усвоява много бързо и има възможност да достигне до тези части на организма ни, които имат нужда от него. 
Колагенът, който приемаме с храната и хранителните добавки може да се усвоява от цялото тяло и да влияе благоприятно за по-красива кожа, по-добро чревно здраве, по-здрави стави, ставни връзки и кости и още много други ползи за организма. 
Козметичните средства, съдържащи колаген и еластин или съставните им части се борят със стареенето на кожата и влияят основно на нивото на епидермиса, тоест на повърхността на кожата, хидратират я и поддържат водно-липидния баланс.
 
Кога е най-добрият период за стартиране на анти-ейдж рутина в грижата за кожата? Кои са първите признаци, които трябва да наблюдаваме, за да започнем използването на продукти с противостареещо действие?  

След 25-годишна възраст производството на колаген намалява и още тогава могат да се забележат поява на първите фини линии и бръчки, хиперпигментация и намалена еластичност на кожата. Тези проблеми зависят и от много външни фактори - начин на живот, вредни навици, небалансирано хранене, ултравиолетова радиация, наследственост и др. Съществуват много противоречиви мнения от каква възраст да се започне употребата на продукти с противостареещо действие – някои жени започват употребата им още преди 20-годишна възраст, с цел превенция, а други - посягат към анти-ейдж козметиката и търсят помощ от специалистите чак, когато признаците на стареене са вече много видими и почти необратими. Най-важното правило е да давате на кожата си това, от което има нужда, а именно в по-млада възраст е достатъчно тя да бъде добре почистена, хидратирана и защитена от вредното влияние на слънчевите лъчи, докато в по-зряла възраст трябва да се полагат по-сериозни грижи. Изключително важно е да се посети опитен дерматолог, който да направи оценка на състоянието на кожата и да препоръча адекватна грижа. 

Кои съставки трябва да търсим в продуктите за грижа за кожата и как да изберем най-добрата грижа за нашата кожа?
 

Важното при самостоятелният избор на продукт е да не се доверяваме на масовата козметика, тъй като в нея има много вредни за кожата съставки - парабени, ароматизатори, консерванти и др. Често пациентите се доверяват на козметика, която се рекламира от известни жени в социалните мрежи, но понякога тя е със съмнителен произход, а дори и да не е – няма как да знаете дали рекламираният продукт е подходящ за вашата кожа. Затова е добре пациентите да търсят медицинска козметика, а когато решат да използват продукт с активни съставки е препоръчително да се консултират със специалист дерматолог, който да прецени моментното състояние на кожата, да подбере най-подходящият продукт, както и да даде указания за използването му. 

Как да комбинираме серум и крем в ежедневната си анти-ейдж рутина и каква е разликата между тези два вида продукти?  

Най-важното условие за ефективността на козметичните продукти е да се нанасят в правилна последователност, като преди да се сложи каквато и да е козметика на лицето е задължително кожата да бъде много добре почистена. Серумът за лице е концентриран продукт. Основната разлика между серума и крема за лице е в процента активни съставки – серумът съдържа много повече в сравнение с кремовете, но освен това и текстурата му е по-лека, тъй като молекулите на активните вещества са по-малки от тези в кремовете, за да проникват по-дълбоко в кожата. Поради тези разлики серумът има много по-силен ефект върху кожата от един обикновен крем. Важно е да се знае, че всеки серум има конкретно предназначение – за хидратация, за хиперпигментация, за регенерация, за намаляване на бръчки и др. Но за да бъде кожата добре хидратирана и протектирана, самостоятелното използване на серум е недостатъчно. Затова непосредствено след серума се нанася подходящ крем, който да хидратира и да предп

Публикувано

Нашите продукти

LIFTACTIV

B3 DARK SPOTS СЕРУМ

Серум за лице - Default

Намалява хиперпигментацията и изравнява тена на кожата 30ml

Най-четени

Розацея: нанасяне на фон дьо тен върху кожа, склонна към зачервяване

Ако кожата Ви страда от зачервяване или неравности, имате нужда от фон дьо тен, който предлага пълно покритие, като същевременно осигурява естествено покритие. Нашите съвети за безупречен тен.

Прочетете повече

3 начина за справяне с изтъняващата коса

Ако сте забелязали, че косата ви прогресивно изтънява през последните няколко години, не сте единствени. С възрастта увреждането на косъма, свързано със стилизирането и хормоналните промени, често водят до изтъняване или отслабване на косата, но има няколко ключови промени, които можете да направите, за да намалите видимото въздействие.

Прочетете повече

Ключови съставки за подобряване на тънката коса след менопаузата

Забелязали сте, че косата ви изтънява, след като сте навършили 50 години? Разкриваме най-важните съставки, които да търсите, ако искате да подобрите качеството на тънката коса след менопаузата.

Прочетете повече