ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Интервю с д-р Катя Паскова, дерматолог: Как да се грижите за кожата си в перида на менопаузата?

Д-р Катя Паскова е дерматолог с над 25-годишен опит в медицината и e сред основоположниците на естетичната дерматология в България. Д-р Паскова е създател и собственик на дерматологична клиника Derma Vita, която в продължение на над 20 години е сред водещите клиники в страната, обособявайки се като една от най-големите частни клиника по дерматология и естетична медицина у нас.
Д-р Паскова е член на управителния съвет на Българската Асоциация на Естетичните Дерматолози (BAAD), членува и в редица български и международни организации в сферата на дерматологията и естетичната медицина.

Снимка: Grazia

д-р Катя Паскова

Какви са видимите и невидимите промени по кожата, които настъпват в различните етапи на менопаузата: през перименопаузата и постменопаузата?

Менопаузалният преход – Перименопаузата, Менопаузата – първата година от последната менструация и Постменопаузата – годините след Менопауза са етапи на трансформация за женското тяло. 
Невидимите промени в организма оставят видими следи върху външния вид. Хормоналният дисбаланс се проявява през Перименопаузата, чиито начало и продължителност са строго индивидуални при всяка жена. Наблюдава се спад на женски хормони, особено на естрогена, неслучайно наричан „хормонът на красотата“, защото е важен за синтеза на колаген и еластин в организма, поддържа и нивата на хиалуронова киселина в организма. На лице е хормонално стареене на кожата. Тя губи еластичността, естествения си блясък и тонус, отпуска се, има сивкав тен. Дамите често споделят за усещане за сухота и дискомфортно опъване на кожата. През самата менопауза има рязък спад на хормони и дефицит на макро и микронутриенти в организма. Тогава признаците на стареене по кожата са осезаеми: задълбочават се линии и гънки; кожата изтънява и се дехидратира; видими са слънчевите петна, разговорно наричани „старчески“, предимно по кожата на ръцете и деколтето. Бариерната функция на кожата отслабва следствие от дефицит на епидермални липиди и промяна в нивото на pH в кожата, което повлиява естествения ѝ микробиом.  Загубата на подкожни мазнини също е характерна за този период, което нарушава  младежкия контур, особено в зоната на челюстта, брадичката и шията. От този момент нататък е периодът на Постменопауза. Ниското ниво на естроген и прогестерон е предпоставка за влошаване на качеството и вида на кожата през годините.

Можем ли да направим нещо предварително, така че кожата да е по-добре подготвена за тези промени?

Превенцията е най-добрата защита, затова грижата за младата кожа е определяща за състоянието ѝ в по-зряла възраст! Дамите, които се грижат правилно и системно за кожата си от една по-ранна възраст, имат значително предимство, когато настъпи периодът на менопауза. Навременното стимулиране на колаген и еластин в кожата с подходящи процедури, още преди да са намалели драстично, поддържането на добра хидратация и прилагането на правилна грижа във всеки етап от живота на жената е ключово важно за запазването на младежкия вид на кожата максимално дълго във времето.

Кои са най-честите кожни заболявания или кожни проблеми, с които се сблъскват жените по време на пери- и постменопаузата?

Промените в организма през пери- и постменопаузата оказват влияние върху всички нива на кожата. Нарушеният биологичния ритъм и функциите на кожата я правят по-чувствителна и реактивна, затова дамите трябва да бъдат много внимателни към козметичната си рутина. Сухата кожа е едно от най-често срещаните дерматологични състояния през менопаузата. Периодът предразполага обостряне на хронични заболявания като розацея, екзема, псориазис и др. Често се отключват и нови за кожата състояния, като възрастово акне, обриви.

Кои са активните съставки, които са полезни за кожата на тази възраст?

Активните съставки в козметиката с обновяващо, антиоксидантно и подхранващо действие са жизненоважни в този период. Алфахидрокси киселините стимулират клетъчното обновяване, най-често прилагана от които е Гликоловата киселина. Омега мастни киселини са важни за възстановяването на липидите, които заздравяват кожната бариера. Витамин Б, Е и Ц са доказани антиоксиданти,а хиалуроновата киселина повишава нивата на влага в кожата. Серията Neovadiol на Vichy комбинира ключови съставки за кожата през менопаузата и предлага необходимия асортимент от продукти за грижа за кожата през този период, затова я препоръчвам на пациентите си. При наличието на възпаление върху кожата съветвам дамите да се консултират с дерматолог за избора на правилна грижа, в противен случай могат да влошат състоянието.

Кои са дерматологичните процедури, които най-често препоръчвате на жени в перименопауза и различават ли се от тези за постменопауза?

И през перименопаузата, и през постменопаузата, мисията ни е една – стимулиране на естествените процеси в кожата и възвръщане на сияйния ѝ и младежки вид. Индивидуалните особености на всяка дама са тези, които определят терапевтичния план.
HIFU лифтингът е най-мощният неинвазивен метод, който стимулира собственото производство на колагенови и еластинови влакна в кожата чрез фокусиран ултразвук. Това е една от най-често прилаганите процедури за неоперативно стягане, лифтиране и контуриране на кожата през етапите на менопауза при пациентките ми. IPL е златен стандарт във фотоподмладяването и любима моя процедура за третиране на пигментации от различен произход и постигане на равномерен тен. В терапевтичния план за грижа за кожа на пациентките ми в зряла възраст неминуемо присъстват ревитализиращи процедури като скинбустер и мезотерапия, които хидратират кожата в дълбочина и поддържат сияйния ѝ блясък. В практиката ми хиалуроновите, колагеностимулиращи и хибридни филъри са незаменимо средство за възстановяване на загубените обеми.

Какъв е вашият съвет за най-правилната рутинна грижа за кожата, която е добре жените да следват ежедневно у дома?

Рутината грижа за кожата трябва да съобразена със спецификите ѝ и моментното ѝ състояние. Разбира се, има основни стъпки и аз бих ги формулирала така: Почистване, Подхранване, Защита.
Съветвам всички дами да почистват лицето си в 2 стъпки: чрез мицеларна вода, почистващ лосион или олио, с които да свалят грима и замърсяванията и след това да измият лицето си с измивен продукт. Нанасянето на подходящ крем сутрин и вечер не бива да се пропуска, като 2-та продукта е добре да бъдат предназначени за съответната употреба – действието на дневния и на нощния крем за с различен фокус. През деня е задължителна употребата на слънцезащитен продукт.
С напредването на възрастта, грижата за околоочния контур, въвеждането на подходящ серум, ежедневната козметична грижа за шията и деколтето са от особено значение. Младата кожа по-лесно ще „прости“ грешна стъпка, отколкото тази на жената през пери- и постменопауза. Затова дамите в този период не бива да правят компромиси и експерименти в грижата за кожата си, а да се доверяват само на доказани и висококачествени решения. 

Колко важна е ежедневната фотозащита на тази възраст?

Изключително! През менопаузата се повишава производството на меланин, което от своя страна повишава риска от появата на хиперпигментации при продължително излагане на слънце. Ежедневната употреба на продукт със SPF 30 или 50 трябва да присъства в целогодишната рутина на жената в пери- и постменопауза.

Да поговорим за косата. Има ли промени в скалпа и космените фоликули?

Менопаузата повлиява състоянието на организма на жената, като скалпът и косата не са изключение. Естрогенът е хормон, който стимулира растежа на косъма и е отговорен за гъстотата на косата, следователно при спада му през етапите на менопаузата се наблюдава изтъняване и косата и косопад. Намалява и секрецията на себум от мастните жлези на фоликулите, което води до изсушаване на косата и скалпа.

Как да се грижим правилно за скалпа и косата в този период от живота?

Съветвам дамите да щадят повече косата си през този период, като избягват прекомерната термична обработка, продължително носене на стегнати прически и да подбират внимателно козметиката си. Препоръчвам употребата на дермокозметика за косата и скалпа, съобразена с нуждите и състоянието им. Приемът на достатъчно протеини, цинк и омега-3 мастни киселини е важен за доброто състояние на косата. Ако дамите не успяват да подобрят състоянието на косата си с козметични продукти, наблюдават интензивен косопад или себорея в окосмената част на косата, обезателно трябва да се консултират с дерматолог, който се назначи подходящо лечение.

В заключение: моля, споделете с нас Топ 3 съвета, които всяка жена трябва да следва през този eтап от живота.

Харесвайте се! Обичайте се! Грижете се за себе си! Във всяка една възраст.

Нашите продукти

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ<br />ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL MENO 5 BI -СЕРУМ
ГРИЖА ЗА КОЖАТА ПРЕЗ ПЕРИ- И ПОСТМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

NEOVADIOL ДНЕВНА ГРИЖА С УПЛЪТНЯВАЩ И ИЗПЪЛВАЩ ЕФЕКТ ЗА КОЖА В ПЕРИМЕНОПАУЗАТА

go to top