ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Разлики между мазния и сухия пърхот

Ако не успявате да се справите с пърхота, може би е време да промените начина, по който го третирате, и да разберете какъв вид пърхот ви притеснява. Нека разгледаме характеристиките на сухия и мазния пърхот и разликите между двата вида.

.

СУХ ПЪРХОТ

Сухият пърхот може да се разпознае по малките, фини люспи – бели или сиви. Тези частици често падат върху Вашите рамене, когато прокарвате пръсти по скалпа или сресвате косата си. Сухият пърхот обикновено не е свързан с определени патологии и не причинява възпаление на скалпа, нито е свързан с риска от косопад. Въпреки това, той почти винаги е свързан със сърбеж, така че причинява голям дискомфорт на тези, които страдат от него. За лечението на това състояние е необходимо да се използва специално формулиран шампоан против сух пърхот.

МАЗЕН ПЪРХОТ

Въпреки че мазният пърхот е резултат от свръхпроизводството на себум, е доказано, че пърхотът може и би трябвало да се образува върху всички типове коса, които имат всякаква дължина и текстура, суха или мазна. Излишният себум създава дебели и мазни люспи, които залепват за скалпа и са трудни за отстраняване, ако скалпът се третира неправилно. Поради тази причина пърхотът става по-плътен, по-лепкав и дори по-мазен, а люспите се натрупват една върху друга и образуват мазен слой върху скалпа и при корена на косата. Мазният пърхот може да се разпознае по дебелите, мазни и жълтеникави люспи по скалпа. Освен това този вид пърхот обикновено се появява отново, тъй като себумът благоприятства развитието на Malassezia като по този начин се създава порочен кръг. Поради тази причина той трябва да се третира със специално разработен шампоан против мазен пърхот.

ПРИЧИНИ ЗА МАЗЕН И СУХ ПЪРХОТ

Пърхотът може да бъде предизвикан от няколко фактора, които включват хормонален дисбаланс, небалансирана диета, генетични фактори и стрес. Както знаем, твърде честото миене на косата може да причини сух пърхот, особено ако не се изплаква добре. От друга страна, мазният пърхот е следствие от свръхпроизводство на себум и може да се появи независимо от това как миете косата си.

Нашите продукти

Шампоан против пърхот за чувствителен скалп

Шампоан против пърхот за чувствителен скалп

go to top