ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

Спирането на приема на противозачатъчни таблетки трябва да се основава на симптомите, които имате, и да се основава на препоръката на гинеколог. През перименопаузата цикълът е нередовен.

Трябва ли да спра противозачатъчните хапчета по време на менопаузата? Как менопаузата влияе върху фертилноста?

И все пак това не означава безопасен секс, защото жените не спират да бъдат фертилни. Затова Ви съветваме да следвате препоръките на гинеколога през първия период на навлизане в менопаузата.

Все още може да сте фертилни по време на менопаузата

Тъй като фертилността на жените не спира веднага, първата препоръка е да се консултирате с гинеколог и, в случай че няма възможност за преглед при гинеколог в кратък период, препоръчително е да продължите да приемате хапчето и през перименопаузата.

Ето ЗАЩО в повече подробности

Намаляването на яйчниковите фоликули започва от 35-годишна възраст, което се ускорява в периода преди менопаузата и води до загуба на фертилност. Въпреки че това варира значително при различните жени, вероятността жената да забременее неочаквано след 45 е около 15%. Поради тази причина на жени в перименопауза с активен сексуален живот се препоръчва контрацепция (1)

Периоменопаузата или предменопаузата, преходният период, който предхожда менопаузата, може да продължи от няколко месеца до няколко години. Определя се от хормонални колебания, които причиняват нередовни цикли. Не се препоръчва хормонална проверка или лечение през перименопаузата, тъй като нивата на хормоните варират толкова много в различните моменти, че тълкуването на интерпретацията е голямо предизвикателство и вероятно е неправилно. Следователно, запазването на ефективен метод за контрацепция е най-сигурният вариант, тъй като фертилността все още може да е налице.   След 50 години рискът от бременност е по-малък, но локалната контрацепция остава препоръчителна.   Предлагаме жените да спрат приема на хапче за контрол на раждаемостта, за да видят дали менструалният им цикъл се връща или не. След като настъпи менопаузата, яйчниците вече не произвеждат фоликули или хормони, което прави бременността невъзможна.



Основни елементи, които трябва да запомните:

• Не губите фертилност директно, когато влизате в предменопауза.
• Вероятността от забременяване след 45 години е около 15%

Бърз съвет:

● Посещавайте редовно своя гинеколог, за да знаете кога да спрете противозачатъчните хапчета

ИЗТОЧНИЦИ


1. Lambert M, Begon E, Hocké C. La contraception après 40 ans. RCP Contraception CNGOF 2018.

go to top