ОК

ОК Отказ

Благодарим

Затворете

3 съвета за водене на бавен живот и повече енергия за целия ден

Чували сте думите: „бързай бавно“, но я си помислете как това се отнася за Вашия собствен живот? Постоянното бързане увеличава кортизола в кръвта, като основен фактор, който допринася за свързаните със стреса заболявания. Стресът също така възпрепятства производството на допамин, химическото вещество за доброто настроение. Колкото повече се бързаме, толкова по-нещастни и по-малко фокусирани ставаме.

Нашето общество придоби огромна склонност да живее бързо. Новата книга на психолога проф. Уайзман: „Quirkology“ разкрива научните открития, че вървим с десет процента по-бързо от нормалната скорост преди 20 години. Освен това спим по-малко, консумираме повече преработени храни, по-раздразнителни сме и имаме много повече пътнотранспортни произшествия. Но наистина ли трябва да се изтощаваме по този начин? Изводите от редица клинични проучвания разкриват, че като бързаме малко по-малко, намаляваме риска от високо кръвно налягане и затлъстяване, имаме по-добри взаимоотношения и живеем по-дълго*.

Сутрин


Изследванията на Тайландската медицинска асоциация откриха мощния ефект на „умствената медитация“ за намаляване на кортизола, като същевременно повишава положителните хормони като серотонин. Направете кратка пауза, преди да тръгнете за работа, отпуснете се, затворете очи и се концентрирайте само върху естественото си дишане за десет минути. Оставете мислите си да текат като поток: наблюдавайте ги, но не се ангажирайте с тях. Не бързайте с Вашия режим на грижа за кожата, погрижете се кожата Ви да е напълно почистена, хидратирана и защитена за следващия ден.

По обяд


Обядвайте на открито, за предпочитане в парка. Наслаждавайте се на вкуса и текстурата на Вашата храна, за да си осигурите по-добро храносмилане и да избегнете преяждане. Живейте за момента и не допускайте дребните раздразнения да Ви извадят от равновесие – забавете темпо, регулирайте приема на кислород и си спомнете спокойствието, което изпитвахте, когато медитирахте тази сутрин.

Вечер


Един час преди лягане изключете телефона си, телевизора, компютъра и т.н. Насладете се на подхранващ билков чай; позабавлявайте се с близките си. Презаредете ума и тялото си за следващия ден: ранно лягане с добра книга в леглото, доза богата нощна овлажняваща грижа след почистване и капка лавандулово масло върху възглавницата за премахване на стреса. *Северноамериканската асоциация за изследване на затлъстяването и Карл Оноре: „Възхвала на забавеността“ (In Praise of Slowness)

go to top